- Constituir un grup d´opinió crític amb l´acció del Govern, que aplegui persones de diversos sectors econòmics i socials i polítics que no estan en actiu i que pugui esdevenir un nou partit polític. Ho ha explicat al programa "La Rèplica", d´Andorra Televisió, l´ordinenc Josep Duró. Ha assenyalat que la intenció del grup, d´entre 20 i 30 persones de totes les parròquies, és participar en el debat polític i oferir la seva opinió. - Univers Bomosa ha signat diversos acords amb diferents empreses del món de l´espectacle per col·laborar-hi si guanya el concurs pel casino. Així, ha signat acords amb Live Nation, Doctor Music, una promotora que prepara sopars amb cuiners d´estrella Michelin i Focus Espectacles. - El comitè liberal d´Escaldes vol que els cònsols mostrin el rebuig que el futur heliport nacional s´ubiqui a la zona de les Tresoles. Els liberals han encarregat un informe a una empresa catalana que determina que amb els tipus d´helicòpters previstos per operar a la infraestructura es preveu uns nivells de decibels inacceptables. - Govern i funcionaris continuen les negociacions per la reforma de la Funció Pública. A primera hora hi ha hagut la primera reunió per tornar a negociar la reforma. Tot i la descofiança mútua, els sindicats s´avenen a parlar d´alguns aspectes de la llei i el Govern planteja introduir millores en temes com els horaris. La vaga, però, no es desconvoca. - Mor el pare del jove de 17 anys que va perdre la vida, ahir, en un accident de moto a l´avinguda Salou. L´home ha mort aquesta nit a causa de la gravetat de les seves lesions tot i els esforços dels serveis mèdics. L´accident es va produir a la CG-1 abans de la rotonda del Prat Salit . El pare conduïa la motocicleta, que circulava en sentit sud, i el jove viatjava com a acompanyant. El cas es troba sota secret de sumari.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

Baby Led Weaning: nens que mengen sols

  Blog RTVA » Pedriatria km 0: criança respectuosa   25 d'octubre, 2017 Baby Led Weaning: nens que mengen sols

Al voltant dels 6 mesos arriba el moment de començar amb l’alimentació complementària, és a dir, de donar al nadó aliments diferents a la llet. Fins fa pocs anys es feia invariablement mitjançant purés o triturats però...sabíeu que ens podem saltar aquesta fase i començar directament amb menjar “de grans”? És el que es coneix com a Baby Led Weaning, que significa “alimentació autoregulada pel nadó”.

El concepte Baby Led Weaning (BLW) sorgeix l’any 2008, amb la publicació del llibre amb el mateix títol. És un llibre escrit per Gill Rapley, que després d’observar molts nens amb problemes d’alimentació (nens que no els agrada res, nens que només toleren menjar triturat...) es pregunta com pot ser que els infants, que s’ho posen tot a la boca, tinguin tanta dificultat per tastar coses noves o per menjar.

Això passa perquè amb els purés tradicionals aprenen a empassar abans que a mastegar i assaborir. Amb el BLW, després de la fase de lactància passem directament a oferir aliments sòlids o semisòlids adequats a la maduresa de l’infant.

Com funciona?

Quan l’infant compleix una sèrie de requisits (principalment aguantar-se assegut, haver complert 6 mesos i mostrar interès pel menjar), se l’asseu a taula juntament amb la família i se li ofereixen aliments iguals o similars al que mengem els altres. Així coneixen els sabors dels aliments per separat i els relacionen amb els colors, les olors o les textures, en lloc de tot bullit, aixafat i barrejat. Això, naturalment, estimula la seva curiositat i la predisposició a tastar coses noves. Fem del moment de menjar una diversió i no una obligació.

Tot i que amb algunes limitacions, mitjançant el BLW podem oferir al nostre nadó gairebé tot el que mengem nosaltres. Cal fer-ho sota les indicacions d’un professional, ja que alguns aliments (o més aviat, algunes maneres de presentar els aliments) no són adequades per a ells, sobretot pel risc d’ennuegament.

Malgrat que requereix grans dosis de paciència (ja que haurà de ser ell mateix qui agafi els aliments i mai nosaltres qui els hi posem a la boca) també té grans avantatges. Els principals? La diversificació de la dieta des d’una edat molt precoç i l’adquisició d’hàbits de comportament a taula i d’autonomia. Alguns experts apunten que el BLW podria ajudar els nadons a conèixer la sensació de sacietat i més endavant a prevenir l'obesitat .

No obstant això, no és un sistema apte per a totes les famílies. És ideal per a famílies que segueixen una dieta sana i que comparteixen el moment de menjar tots junts. Fins i tot, a vegades, practicar el BLW a casa pot fer que les famílies adoptin hàbits alimentaris més saludables.

Que no mengi prou o que s’ennuegui son les principals preocupacions dels pares a l’hora d’adoptar aquesta opció d’alimentació, però diversos estudis han demostrat que no és així sempre que el nen sigui prou madur per començar i que es faci seguint les indicacions d’un professional.

Recordem que durant els primers mesos d’alimentació complementària, la llet seguirà essent l’aliment principal, i cap a l’any de vida ha de constituir encara el 50% de calories totals. Per tant, sobretot les primeres setmanes, abans d’asseure’l a taula amb nosaltres li oferirem el pit o, en el seu defecte, llet de fórmula.

Fins i tot és possible i correcte combinar el BLW amb els purés; de la mateixa manera que nosaltres a vegades mengem cremes de verdures o sopes, també podem oferir-les al nostre fill. BLW és també una filosofia, la de donar-los des de ben petits autonomia amb l’alimentació, aprenent per imitació, sense fer l’avió ni amb xantatges per aconseguir que mengin una cullerada més de puré, evitant estrès i drames tant als nadons com als pares.  

En resum, el BLW és una opció pràctica i segura que cada vegada guanya més adeptes. Ens permet poder anar a menjar fora, oblidar-nos de preparar un menjar diferent per al nen i crear junts una consciència i uns hàbits alimentaris saludables.

Jo ja ho he provat, us hi animeu?  

Un article de la doctora Mariona Ferrer. Pots seguir-la també al seu blog Pediatra Km.0

La doctora Ferrer també és col·laboradora del programa d'RNA Ara i Aquí. Pots escoltar sota aquestes línies el podcast sobre el Baby Led Weaning:

Si encara vols aprofundir més, l'últim programa d'A la vostra salut el vam dedicar al mateix tema:

 

Fotografia de portada: Gail (Llicència Creative Commons)