Dieta vegana: Bona per a la salut?

Dieta vegana: Bona per a la salut?

Fa dies que Itàlia està treballant sobre una llei que prohibeixi fer una dieta vegana en nens. Aquest fet va sorgir arran que un nadó de 14 mesos va haver de ser ingressat per un estat avançat de desnutrició. Darrerament la dieta vegana s’ha posat a l’ordre del dia, sigui per motius ètics,de salut…, i sempre s’està debatent si és saludable i equilibrada.

Segons Viquipèdia, “el veganisme o vegetalisme és una pràctica que consisteix a abstenir-se de menjar i fer servir productes d'origen animal i a adoptar un estil de vida basat en el respecte envers els animals. Els qui segueixen el veganisme (vegans) consideren que els animals no humans també tenen els seus propis drets i interessos i rebutgen així l'especisme. Segons aquest punt de vista, els animals no haurien de ser tractats com a mitjans de producció”.

La pregunta que ens podem fer és la mateixa que ens hauríem de fer per a qualsevol dieta que volguéssim seguir: Ens aporta tots el nutrients que necessitem de manera equilibrada?

Pel que fa als nutrients, l’ésser humà necesita proteïnes, hidrats de carboni, greixos saludables, vitamines, minerals… per mantenir la seva salut. En la nostra societat, quan pensem en proteïnes pensem en carn,peix, ous… i quan parlem de calci pensem en productes làctics bàsicament. 

I si una dieta vegana exclou tot aquest grup d’aliments d’origen animal, es poden trobar en aliments d’origen vegetal? La resposta és sí. Però s’ha de saber fer!

Proteïnes vegetals

Per tenir una proteïna vegetal completa, amb tots els aminoàcids essencials, cal que es combinin llegums amb cereals integrals. Si a més afegim al nostre plat llavors (carabassa, gira-sol, sèsam…), enriquim amb més proteïnes i altres nutrients.

Pel que fa al calci, les crucíferes (cols, naps, coliflors…) són riques en aquest mineral així com les algues, el sèsam, les llavors de rosella, les ametlles… Existeix una gran varietat!

Però, alerta! Hi ha més coses a tenir en compte:

Hi ha d’altres nutrients que només es poden trobar en el món animal i que són importants per la nostra salut, com la vitamina B12, o algún àcid gras essencial com l’omega 3 d’origen marí. Pel que fa a la vitamina B12, que es troba solament al món animal, si es fa una dieta estricta vegana, és necessari i important suplementar-la amb pastilles.

Quant als àcids grassos omega 3, s’ha de dir que en el món vegetal en trobem en forma d’ALA (alfalinolènic) com a les llavors de lli, les nous, les llavors de cànem… però també necessitem els EPA (àcid eicosapentanoic) i DHA (àcid docosahexaenoic) que es troben en els olis dels peixos blaus. Certes microalgues ens poden proveir d’aquests àcids grassos essencials. Però en qualsevol cas, és recomanable una suplementació si es fa una dieta vegana.

Amb tot això, és pot afirmar que en el regne vegetal podem trobar els nutrients necessaris per a la salut humana, però s’ha de tenir en compte que per acabar de fer-la equilibrada, certs nutrients s’han de suplementar.

La polèmica sorgeix quan s’exclouen de la dieta nutrients com la carn el peix, els làctics…i no es busquen alternatives vegetals.

Per anar més enllà, amb la pregunta de si una dieta vegana és equilibrada, preguntem-nos també si la nostra dieta actual és saludable, si les dietes occidentals, el menjar ràpid, els nostres hàbits alimentaris són equilibrats.

Què passa si mirem el sobreconsum d’aliments en la nostra societat? I sobretot d’aliments industrialitzats rics en greixos trans, sucres, farines refinades, conservants, edulcorants, pesticides… que aporten pocs nutrients i són de baixa qualitat.

En els últims anys, l’obesitat ha anat creixent, entre altres malalties dites de civilització, que es poden cronificar i fer perdre qualitat de vida. Ens trobem en una societat on molta gent està sobrealimentada però desnodrida. La manca d’exercici físic és també un factor determinant de les malalties de la nostra societat.

Si comparem els casos de desnutricó amb els de sobrealimentació, on cau la balança? Cada persona és diferent i la millor dieta és aquella que li aporta allò que necessita per viure, tenir energia i trobar-se bé, tant físicament com mentalment i emocionalment.

Si es vol prohibir la dieta vegana en nens, no s’haurien de prohibir també els aliments “escombraria”? Sigui quin sigui el tipus de dieta que es vulgui seguir, cal que ens aporti tots els nutrients necessaris i eliminar els superflus.

És important tenir coneixements sobre una disciplina tan bàsica com l’alimentació i els seus efectes sobre la nostra salut.

Un article de Pili Borra, naturòpata i professora de cuina natural

 

 

Comparteix: