Haydn volia impressionar el seus nous caps

Haydn volia impressionar el seus nous caps

Un, quan fa poc que ha aconseguit una feina nova, intenta fer molt bé les coses per impressionar al seu nou cap. Doncs això és el que fa Haydn amb les seves 6a, 7a i 8a simfonies. En el segon capítol de l’Institut de Música començarem escoltant l’orquestra dirigida per Toni Gibert interpretant la simfonia nº6 “Le Matin”.

Feia poc que Haydn havia entrat al servei dels Esterhadzy i les va deixar, com diria el gran filòsof David Bisbal,"con el culo torcio". Cadascuna de les simfonies té un subtítol. La que escoltarem en aquest segon capítol porta el sobrenom de "le matin" i això escoltarem: el matí. Una introducció lenta descriu com surt el sol i, tot acompanyant un ocellet (la flauta), anirem descobrint paisatges i sensacions de manera trepidant. Tot un exemple del primer classicisme i de la corrent artística de l’"Sturm un drang."

L'orquestra formada per profes i alumnes va interpretar la simfonia nº6 al hall del Consell General. A l'Institut de Música també hem fet algunes gravacions, com la de la interpretació de l'Èlia Reinoso. 

l'Èlia toca Clowns de D. Kabalevsky, un compositor rus de l’època soviètica que forma part de la primera generació dels músics de l'època. Compositor del règim, la seva obra està tenyida per les formes tradicionals i populars del seu país. Va ser un excel·lent pedagog i gran part de la seva música està orientada  cap als infants. En aquesta petita obra “Clowns” podem imaginar els pallassos en plena acció.

En aquest segon capítol de la quarta temporada de l'IM, l'Èlia Reinoso també interpreta la Sintonia a 4 mans del pianista i compositor Joan Josep Gutiérrez Yzquierdo . Com a compositor és autor de moltes obres, música de cambra, piano, orquestra, cant i música destinada als nens i a la pedagogia. Amb aquest quadern de música a quatre mans preten sensibilitzar a través d’una música senzilla als nens petits.

El Centre d'Interpretació de l'Aigua i del Madriu (CIAM) va ser l'escenari en què Esteve Ticó a la viola ens va tocar Petita Suite op.19c de B. Hummel. 

I fins el Centre Cultural i de Congressos Lauredià vam anar per escoltar l'Alicia Montes al clarinet amb el Símplice de K.Czerny.  

L'acompanyava al piano la Míriam Manubens.

Aquí podeu veure el programa complet:

 

Comparteix: