- El Consell General ha aprovat per unanimitat la presa en consideració de la proposició de llei de suport als emprenedors presentada pels socialdemòcrates. Tot i que tots els grups s´hi han mostrat favorables, han apuntat que s´haurà d´esmenar per corregir alguns errors. - L´aeroport Andorra-la Seu ha acollit vols de prova d´operacions instrumentals que permetran millorar el funcionament de la infraestructura. Es tracta dels aparells que permetran fer les operacions d´aproximació a l´hivern i en condicions meteorològiques complicades. Des del Govern s´espera que l´aeroport estigui preparat per acollir vols comercials el 2018. - El Tribunal de Corts ha deixat vist per a sentència el judici contra Jaume Cabot, acusat d´haver filtrat prop de 16.000 contrasenyes i adreces dels correus andorra.ad. La fiscalia demana 4 anys de presó condicionada al pagament de diverses indemnitzacions per valor de 100.000 euros i la defensa vol l´absolució. - Encamp posa en marxa la targeta de prepagament per als aparcaments comunals. La targeta oferirà la primera hora gratuïta i la resta a meitat de preu. L´objectiu seria que es pogués utilitzar també a Escaldes-Engordany aviat. El comú d´Encamp ha invertit 20.000 euros en aquest nou sistema que pretén estalviar temps i diners als ciutadans. - El Govern ha declarat projecte d´interès nacional la contrucció d´una passarel·la esquiable a la pista de l´Avet, de Soldeu, i un aparcament de més de 400 places a la localitat canillenca. Aquestes infraestructures són necessàries pel bon desenvolupament de les finals de la Copa del Món d´esquí alpí del 2019. Les obres començaran entre juny i juliol.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

Literàriament organitzats i infantilment divertits

  Blog RTVA » Recomanacions de llibres   07 de desembre, 2016 Literàriament organitzats i infantilment divertits

Ja som a principis de desembre i per tant d’aquí a no res se’ns acaba l’any, i com sempre ens planyem que el temps ens passa volant. Que sense adonar-nos-en ja tenim el Nadal a tocar. Què us sembla, parlem d’agendes? I dels protagonistes d'aquestes dates, els més petits?

Literàriament organitzats

No parlem d’unes agendes qualsevol, no, d’unes agendes que ens proposen organitzar-nos aquest temps que vola de manera curosa, curiosa, interessant i divertida, i sobretot amb la literatura sempre present. Entre totes les que hi ha, creiem imprescindible recomanar-ne tres:

En primer lloc l’Agenda Blackie Books, de la sempre suggerent editorial barcelonina que duu el mateix nom. La primera edició d’aquesta agenda és de l’any 2012 i a dia d’avui compta ja amb un bon nombre de fidels adeptes. Ens centrem doncs, en l’Agenda 2017, la més interactiva de les tres que proposem. Què té de particular? Doncs d’entrada ens recorda que tothom perd el temps, però que de nosaltres depèn en què el perdem, i ens conviden a cuidar-lo bé. Ens proposen una agenda per setmanes, a cadascuna de les setmanes hi ha una anècdota curiosa (de veritat), una cita i una pel·lícula recomanada cada diumenge. A l’inici de cada mes, hi trobareu un fragment d’un autor o personatge del qual ells n’hagin publicat algun llibre. Hi podem trobar noms tan diferents com Bill Murray o Astrid Lindgren. Altres apartats pràctics poden ser un calendari anual de fruita i verdura, en el qual ens marquen els mesos ideals per comprar aliments de temporada, o bé un apartat on anotar les cançons preferides descobertes durant l’any i que ens permeti acabar tenint la nostra pròpia Banda Sonora. Abans de saltar a una altra agenda, us deixem aquí una de les anècdotes setmanal, per tal que us en pugueu fer una idea: “Adolphe Sax presenta en público sonidos nunca oídos. Es decir: su gran invento. Es decir: el saxofón. Eso sí, lo toca detrás de una cortina, para que no se lo copien.”

En segon lloc, l’Agenda 2017: Si mi biblioteca ardiera esta noche d’Errata Naturae editors. Està concebuda de manera totalment monogràfica relacionant, no és broma, el foc i els llibres. Per començar ens demanen que ens situem; imaginem que a mitja nit ens despertem amb la casa en flames i que el foc comença a cremar la nostra biblioteca, tots aquells llibres que ens han convertit en qui som avui… la pregunta és: quins llibres salvaríem? I per què? Doncs ells han seleccionat 52 llibres de la seva “biblioteca en flames” i ens en proposen un per cada setmana de l’any. Acompanyats d’una il·lustració del seu autor i un fragment de l’obra en qüestió. Entre els autors no hi falta, evidentment, Ray Bradbury amb el seu Fahrenheit 451, possible inspirador de la temàtica incendiària d’aquesta agenda… però hi podem trobar també noms tan variats com Samuel Beckett, Jane Austen, Gustave Flaubert, Rainer Maria Rilke o Patti Smith.  Inclou també una Antología abreviada del fuego libresco, on citen, entre altres dades terribles, les biblioteques més importants que s’han incendiat al llarg de la història, i en l’apartat pràctic, en destaquem unes pàgines en les quals ens conviden a anotar-hi els autors que anem descobrint al llarg de l’any (i que salvaríem de les flames).

I en tercer lloc, l’Agenda literaria 2017 d’Alba editorial. La més clàssica de totes tres en el sentit literal del terme, i com bé ens indica la coberta. També concebuda en format setmanal, aquesta agenda és purament literària. Totes les anècdotes i efemèrides que s’hi esmenten, que no són poques, tenen relació amb el món de la literatura. Està farcida de curiositats relacionades amb autors de tots els temps i les seves obres, i d’anècdotes del tipus: “23 de abril: Día del libro. La idea original fue del escritor valenciano Vicente Clavel Andrés, quien la propuso a la Cámara Oficial del Libro de Barcelona en 1923 y fue aprobada por el rey Alfonso XIII en 1926. Hasta 1930, sin embargo, no se celebró el 23 de abril sino el 7 de octubre.”

 

Infantilment divertits

En l’apartat infantil i per extensió per a totes les edats, recomanem entusiastament uns “llibres” deliciosos de l’editorial independent Tralarí. Ubicada a Valladolid i nascuda el 2011 de la mà de dues dones inquietes. Aquesta petita casa editorial considera fonamental treballar els seus materials del principi fins al final, la qual cosa els permet el contacte directe tant amb els autors com els futurs lectors dels llibres. Aquesta característica es nota molt quan veiem els seus materials per primer cop, transmeten amor i una cura especial per les coses ben fetes. Cal destacar-ne també la seva petitesa, un tret ben interessant que fa que per tal de treure nous llibres hagin de recórrer a campanyes de “crowdfunding” a través de llocs com la plataforma Verkami, a través de la qual es pot col·laborar en projectes creatius.

Del seu original repertori en destaquem tots els títols, perquè cadascun ens demana que hi interactuem d’una manera ben diferent, ens convida a jugar-hi ja sigui passant les pàgines, com en el cas de Tres cuentos infinitos o el de Tres historias cortas; utilitzar una lupa màgica per fer canviar de caràcter o fer desaparèixer uns éssers tan peculiars com els “oranginus” a Veo Bichos; o fins i tot haver de posar-nos davant del mirall per tal de llegir les pàgines de + Caras.

Una singularitat més a destacar d’aquesta editorial són les ganes de fer coses per donar-se a conèixer i d’encomanar la passió que senten pels seus llibres, però que us en parlin no és el mateix que palpar-los i jugar-hi vosaltres mateixos.

 

Un article de l'Anna, la Maria i la Gemma, de la Llibreria La Puça