- Falten poques hores perquè Irineu Esteve tanqui la participació andorrana als Jocs d´hivern. Ho farà amb la prova de 50 quilòmetres estil clàssic. L´esquiador de fons i els seus tècnics són prudents perquè mai s´han enfrontat a aquesta prova. Amb tot, hi ha confiança de fer un bon paper. - Crítiques al Govern per les dificultats que de nou es troben per poder portar aquest estiu nens sahrauís. Des de l´Associació d´Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí asseguren que la situació es resoldria amb un conveni amb Espanya. Reiteren que el projecte Vacances en pau perilla. - Només tres empreses s´han presentat al concurs per a l´embelliment de l´avinguda Meritxell. Això suposa un incovenient per al desenvolupament de l´obra, ja que es van licitar quatre trams, que a més s´han d´executar al mateix temps. El comú estudiarà una possible solució. Els constructors ja havien alertat de la dificultat del plec de bases. - Un noi de 16 anys i el seu pare, de 45, han perdut la vida en un accident de motocicleta. El sinistre ha tingut lloc aquesta nit passada a l´avinguda Salou. Per causes que s´investiguen, la moto amb què viatjaven va sortir de la via i va xocar contra un arbre. A causa de l´impacte, el menor va morir a l´acte. El seu pare no ha pogut superar les lesions i ha mort aquesta matinada a l´hospital.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

Nens amb grip, anem a urgències?

  Blog RTVA » Pedriatria km 0: criança respectuosa   16 de gener, 2018 Nens amb grip, anem a urgències?

Amb l’arribada del fred també arriben els virus i entre ells, la grip. Els infants són una població especialment susceptible i per això és important saber quines complicacions poden patir i quan cal acudir a urgències. Fer un ús racional del servei d’urgències repercuteix en el benestar de tots. 

Primer de tot cal saber que la grip és un virus. Com a tal, no respon als antibiòtics, així que el tractament serà purament dels símptomes.

Simptomes

Els símptomes de la grip en nens poden ser molt variats. Gairebé sempre hi haurà febre, malestar generalitzat i clínica respiratòria de més o menys intensitat. Això pot ser, des de mucositat nasal en els casos lleus, fins a dificultat per respirar i inflamació de les vies respiratòries baixes, és a dir, una bronquitis o bronquiolitis (que pot necessitar tractament broncodilatador o oxigenoteràpia). A vegades la grip també pot afectar el sistema digestiu, donant lloc a un quadre de gastroenteritis. A més, com que el nostre sistema immunitari està lluitant contra la infecció, és natural trobar-se més cansat, apagat i amb menys gana que habitualment.

Tractament

En la majoria de casos el tractament el podrem fer a casa mateix: prendre molts líquids (preferiblement tebis o calentets), antitèrmics, rentats de nas si ho necessita, i repòs. Convé que mentre el nen/a tingui febre no acudeixi a l’escola, per tal de minimitzar el contagi als seus companys. En cas de dubte podem demanar cita al pediatra, i reservarem la possibilitat d’anar a urgències per aquelles situacions en les quals realment necessita assistència urgent: li costa respirar, febre en menors de 3 mesos, mal estat general malgrat els antitèrmics, vòmits freqüents...

Prevenció

Com a prevenció, els infants que tinguin alguna malaltia crònica, o sota recomanació del vostre pediatra, es pot administrar la vacuna contra la grip estacional, que se sol posar a partir de la tercera setmana d’octubre. Convé saber, però, que l’OMS entrega als laboratoris la fórmula de la vacuna cap al mes de febrer, pel que és possible que durant aquest temps el virus experimenti alguna mutació, i això disminueix l’eficàcia de la vacuna. No obstant, la protecció de les persones vacunades sempre estarà per sobre de les no vacunades.

Una altra mesura molt útil per evitar contagi és rentar-se les mans freqüentment, sobretot després d’esternudar i abans de menjar.

Les complicacions de la grip són poc freqüents, i les més habituals solen ser una sobreinfecció respiratòria o les otitis. Sospitarem que hi pot haver alguna complicació si la febre persisteix alta més de 5 dies o no observem millora del pacient passat aquest temps.

Finalment, recordar que durant l’hivern hi ha molts virus de similars característiques al virus de la grip que també poden causar malestar i símptomes respiratoris. El tractament és també simptomàtic. No dubteu a consultar al vostre pediatra si teniu dubtes. 

Un article de la doctora Mariona Ferrer. Pots seguir-la també al seu blog Pediatria Km.0

 

 

Fotografia de portada: Karen Arnold (llicència Creative Commons