Planetes compatibles amb la vida a 39 anys llum de la Terra

Planetes compatibles amb la vida a 39 anys llum de la Terra

Cada cert temps la NASA ens deixa amb la intriga durant uns dies d'anunciar un nou descobriment. El telescopi Spitzer que està a l'espai des de fa 14 anys en funcionament ha identificat set planetes molt similars en un petit sistema solar anomenat Trappist-1 a la constel·lació d'Aquari a 39 anys llum de la Terra. És a dir, trigaríem 39 anys a arribar-hi viatjant a la velocitat de la llum. Trappist-1 està compost per set planetes i tres d'ells tenen moltes possibilitats d'albergar-hi vida segons la NASA. Però com són aquests planetes que s'han descobert?

En el sistema Trappist-1, als planetes E-1, G-1 i F-1 semblaria que les condicions atmosfèriques són prou bones perquè la vida fos possible. Són com una segona Terra, segons les paraules dels investigadors que van fer la roda de premsa. L'estel Trappist-1 és molt més fred i de color vermell, amb una grandària d'un 11% respecte al nostre. Ho podríem comparar a una pilota de bàsquet i una de golf, que serien els planetes.

Aquests planetes estan molt a prop els uns dels altres i des de la superfície d'un d'ells podríem veure el cel amb els altres planetes al voltant com veiem la Lluna. Seria un veritable espectable com en les pel·lícules de Star Wars. La primera vegada que es va detectar el sistema Trappist-1 va ser a Xile i es van detectar dos planetes. Els primers estudis que es duran a terme de forma immediata serà esbrinar la composició de les seves atmosferes. Això ho començarà a fer el telescopi Hubble. Un nou telescopi, el James webb, es llançarà el 2018 i podrà analitzar amb molta més nitidesa les atmosferes i la seva composició.

 

 

Si donem un cop d'ull a les característiques d'aquests set planetes ens adonarem que el descobriment ens pot portar sorpreses importants els anys vinents

  • El primer planeta que està més a prop del Sol és Trappist 1B, que fou descobert el maig del 2016. Una de les seves cares sempre està mirant el sol i és desèrtica i l'altra part està gelada. La seva òrbita al voltant del Sol triga tan sols 1,5 dies.
  • Trappistt 1C és com la Terra de gran i amb un període orbital de 2,42 dies. Gira molt ràpid al voltant del Sol.
  • El tercer planeta és Trappist 1-D, és més gran que la Terra i triga 18 dies a donar la volta al Sol.
  • El quart és Trapiist 1-E i és el màxim candidat a la vida ja que es troba en una posició excel·lent, la seva òrbita és de 6 dies.
  • El cinquè és 1-F i és molt similar a la Terra i una de les cares potser sempre mira el Sol i és desèrtica i l'altra cara estaria gelada, això vol dir que només en la franja de penombra podria haver-hi vida. El període orbital és de 9 dies.
  • El sisè és 1-G i la llum que rep és com la que rep Mart, una mica tènue i potser una mica fred. El període és de 12 dies.
  • Finalment 1-H és més petit que la Terra i no és candidat a contenir-hi vida perquè podria estar totalment gelat.
  • El sistema solar Trappist 1 entraria tot dins de l’òrbita de Mercuri perquè és molt petit en comparació amb el nostre.

 

Hi ha una llista d'exoplanetes, com ara Kepler 438b, 496e, 62e, on també hi ha altres planetes similars a la Terra, amb la qual cosa l'anunci ens sembla estrany, si més no. Els estels investigats pels astrònoms són encara pocs i els planetes només es poden veure quan són eclipsats pels seus sols, així cal dir que hi hauria de 20 a 100 vegades més planetes que encara no s'han descobert segons la NASA dels que s'observen. Negar l'evidència que la vida hi pugui existir ara mateix ja és impossible, caldrà esperar una nova roda de premsa per confirmar-ho?

 

Josep Tomàs i Bosch és l'home del temps a RTVA

Comparteix: