- El comú d´Andorra la Vella té previst habilitar zones provisionals de càrrega i descàrrega mentre durin les obres de reforma de l´avinguda Meritxell per facilitar el trànsit rodat als repartidors. Un cop finalitzin, el comú ha arribat a un acord amb l´Associació de Transportistes per establir un horari de repartiment. - L´informe de l´agència de qualificació Standard and Poor´s deixa oberta la porta a una millora de ràting d´Andorra, si culmina positivament les negociacions per l´acord d´associació amb la UE. Assenyala que també ajudaria l´aproximació d´Andorra a institucions com l´FMI. Tot plegat, uns indicadors que el Govern interpreta com la confirmació del sanejament de l´economia - Les importacions aquest desembre han estat de 115 milions, xifra que representa una baixada d´un 0,6% de fa un any. En canvi, les compres a l´exterior han pujat un 2,5% i es situen en prop de 9 milions. Si es miren les xifres de tot el 2017 s´observa que les importacions van ser de 1.300 milions d´euros, més d´un 6% que el 2016. - Visita privada del cap de Govern a París per trobar-se amb el representant personal del Copríncep francès. Antoni Martí va reunir-se la setmana passada amb Patrick Strzoda, segons fonts coneixedores de la reunió. La visita va servir per parlar, especialment, del contraban de tabac al Pas de la Casa. - Saetde ha estat l´única empresa que ha presentat una oferta per ser el soci privat que prengui les regnes d´Ordino-Arcalís. Fins a 4 empreses havien retirat el plec de bases, però només Saetde ha formalitzat la candidatura. Aquest dilluns s´ha tancat el termini de presentació d´ofertes.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

“Star Wars. Els últims jedi”, molta acció per a un guió pobre

  Blog RTVA » Cultura   29 de desembre, 2017 “Star Wars. Els últims jedi”, molta acció per a un guió pobre

S'apaguen els llums, apareix a la pantalla la mítica frase "A long time ago in a galaxy far, far away..." i de sobte comença a sonar la banda sonora de John Williams que emociona bona part de la sala. Som davant la vuitena entrega de Star Wars, “Els últims jedi”, una de les estrenes més esperades de l'any. 

Així ho va demostrar en el seu primer cap de setmana, quan va recaptar més de 220 milions de dòlars col·locant-se com la segona estrena més gran de tots els temps, precedida curiosament per la seva antecessora Star Wars episodi VII "El despertar de la força".

La saga galàctica ha aconseguit des de la seva primera creació l'any 1977 sumar seguidors incondicionals arreu del planeta, i entre ells m'hi incloc. La nova proposta dirigida per Rian Jhonson arrenca amb una bona dosi d'acció, protagonitzada per les batalles espacials entre la Resistència i la Primera Ordre. Amb un muntatge trepidant i uns efectes digitals impecables, el so dels caces TIE sobrevolant l'espai i passant ben arran dels bombarders aconsegueixen fer vibrar les butaques de la sala.

"Els últims jedi" conté bona part dels ingredients per fer les delícies dels espectadors: lluites d'espases laser, personatges fantàstics, combats intergalàctics, dosis humor i l'aparició, encara que en alguns casos sigui una mica agafat amb pinces, dels personatges de sempre: Luke Skywalker. la princesa Leia, R2-D2, C-3PO i el pelut Chewbacca. Fanatismes a banda, la nova pel·lícula ofereix a l'espectador moments de llum memorables com els de l'últim terç de metratge i d'altres de foscor, que fan de difícil digestió els 150 minuts.

La nova entrega ensopega en l'essencial, el guió. La història gira al voltant de dos elements centrals, les batalles espacials i persecucions de l'Imperi, ara Primera Ordre, la Resistència, i els conflictes de la nostra protagonista Rey i l'antagonista Kylo Ren sobre l'ús de la força.

El principal problema és que durant el llargmetratge entren i surten un munt de personatges secundaris que desvien l'atenció de l'espectador amb seqüències accessori, com la del casino de Canto Bight i en canvi no desenvolupen personatges principals com el líder suprem Snoke que desapareix de manera fugaç, o les seqüències de l'illa de Ahch-To entre Mark Hamill i Rey, on particularment vaig trobar que desaprofitaven una excel·lent oportunitat de mostrar seqüències més interessants de la formació de Rey en els camins de la força.

A banda dels alts i baixos en el guió Star Wars VIII compta amb un excel·lent treball de fotografia a càrrec de Steve Yedlin, soci habitual de Rian Johnson. Durant el llargmetratge es pot gaudir de plans d'alta factura visual on el color vermell predomina en bona part de les seqüències com les del saló del líder suprem. Les localitzacions, algunes en decorats nous i d'altres en planetes coneguts, aconsegueixen combinar a la perfecció els nous elements amb d'altres que ens evoquen a la saga original com l'espectacular batalla del planeta Crait. Tot plegat amenitzat per la brillant banda sonora de John Williams que aconsegueix, com és habitual combinar cada personatge amb uns acords musicals.

La música continua sonant i s'encenen els llums de la sala. Amb el temps just per pair l'explosió d'imatges que hem vist durant dues hores i mitja, els fans de Star Wars ja esperem amb il·lusió que arribi la nova entrega, ja sense Carrie Fisher. O no?

Un article d'Hèctor Romance, periodista d'RTVA i director de cinema