- El comú d´Andorra la Vella té previst habilitar zones provisionals de càrrega i descàrrega mentre durin les obres de reforma de l´avinguda Meritxell per facilitar el trànsit rodat als repartidors. Un cop finalitzin, el comú ha arribat a un acord amb l´Associació de Transportistes per establir un horari de repartiment. - L´informe de l´agència de qualificació Standard and Poor´s deixa oberta la porta a una millora de ràting d´Andorra, si culmina positivament les negociacions per l´acord d´associació amb la UE. Assenyala que també ajudaria l´aproximació d´Andorra a institucions com l´FMI. Tot plegat, uns indicadors que el Govern interpreta com la confirmació del sanejament de l´economia - Les importacions aquest desembre han estat de 115 milions, xifra que representa una baixada d´un 0,6% de fa un any. En canvi, les compres a l´exterior han pujat un 2,5% i es situen en prop de 9 milions. Si es miren les xifres de tot el 2017 s´observa que les importacions van ser de 1.300 milions d´euros, més d´un 6% que el 2016. - Visita privada del cap de Govern a París per trobar-se amb el representant personal del Copríncep francès. Antoni Martí va reunir-se la setmana passada amb Patrick Strzoda, segons fonts coneixedores de la reunió. La visita va servir per parlar, especialment, del contraban de tabac al Pas de la Casa. - Saetde ha estat l´única empresa que ha presentat una oferta per ser el soci privat que prengui les regnes d´Ordino-Arcalís. Fins a 4 empreses havien retirat el plec de bases, però només Saetde ha formalitzat la candidatura. Aquest dilluns s´ha tancat el termini de presentació d´ofertes.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Els impostos i el dèficit centren el debat a la totalitat del pressupost 2018

  Noticies » Política   11 de gener, 2018
www.andorradifusio.ad

Els impostos centren el debat del pressupost 2018. L'oposició critica que l'increment dels ingressos no s'ha traduït en una reducció del dèficit suficient. El Govern, que preveu que els ingressos segueixin creixent, defensa els canvis en l'impost de societats perquè totes les empreses paguin.

Aquest dijous ha tingut lloc al Consell General el debat a la totalitat del pressupost 2018. L'oposició, que ha presentat tres esmenes a la totalitat, ha posat en dubte el model econòmic de DA. 

El dèficit del pressupost 2018 és de 25 milions d'euros i la depesa, de 450 milions. Els liberals creuen que és massa elevat, tenint en compte l'increment dels ingressos pels impostos. "Des del 2011 fins ara, mil milions més en ingressos, en base a les seves liquidacion", recordava el president del grup liberal, Jordi Gallardo.

Els consellers del grup mixt, Víctor Naudi i Pere López, han criticat que precisament l'increment dels ingressos sigui per la recaptació de l'IRPF, és a dir, de l'impost als treballadors i, per contra, caigui la recaptació de l'impost de societats; és a dir, a les empreses. El Govern ha admès errors en l'aplicació d'aquest impost. "Empreses que acaben tenint beneficis i que, per tant, acaben generant una quota de liquidació positiva, aplicades les deduccions, aconsegueixen no pagar res", reconeix el ministre de Finances, Jordi Cinca.

Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos temen que el que consideren mala gestió s'acabi traduint en més pressió fiscal o retallades. La majoria de l'oposició s'ha mostrat en contra que DA gasti cada vegada més diners en personal i carreteres, ja que consideren que es fa amb finalitats electoralistes "amb l'oficina de col·locació a tota marxa, no només al Govern, sinó a FEDA, a l'STA, a CTRASA, l'AREB, el SAAS, el Consell Regulador del Joc...", criticava el socialdemòcrata Pere López.

Les esmenes a la totalitat de l'oposició han estat tombades pels vots en contra dels demòcrates. Ara, doncs, començarà el treball en comissió, amb 200 esmenes parcials sobre la taula.  

Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Anna Ginestà