- El comú d´Andorra la Vella té previst habilitar zones provisionals de càrrega i descàrrega mentre durin les obres de reforma de l´avinguda Meritxell per facilitar el trànsit rodat als repartidors. Un cop finalitzin, el comú ha arribat a un acord amb l´Associació de Transportistes per establir un horari de repartiment. - L´informe de l´agència de qualificació Standard and Poor´s deixa oberta la porta a una millora de ràting d´Andorra, si culmina positivament les negociacions per l´acord d´associació amb la UE. Assenyala que també ajudaria l´aproximació d´Andorra a institucions com l´FMI. Tot plegat, uns indicadors que el Govern interpreta com la confirmació del sanejament de l´economia - Les importacions aquest desembre han estat de 115 milions, xifra que representa una baixada d´un 0,6% de fa un any. En canvi, les compres a l´exterior han pujat un 2,5% i es situen en prop de 9 milions. Si es miren les xifres de tot el 2017 s´observa que les importacions van ser de 1.300 milions d´euros, més d´un 6% que el 2016. - Visita privada del cap de Govern a París per trobar-se amb el representant personal del Copríncep francès. Antoni Martí va reunir-se la setmana passada amb Patrick Strzoda, segons fonts coneixedores de la reunió. La visita va servir per parlar, especialment, del contraban de tabac al Pas de la Casa. - Saetde ha estat l´única empresa que ha presentat una oferta per ser el soci privat que prengui les regnes d´Ordino-Arcalís. Fins a 4 empreses havien retirat el plec de bases, però només Saetde ha formalitzat la candidatura. Aquest dilluns s´ha tancat el termini de presentació d´ofertes.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

La reforma de DA incorpora l'arbitratge i la mediació en els conflictes laborals

  Noticies » Política   11 d'octubre, 2017
www.andorradifusio.ad

Els Demòcrates defensen que la reforma va més enllà d´abaratir l'acomiadament i subratllen la regulació del dret de vaga i d'acció patronal i sindical. Introdueixen la figura de l´arbitratge i la mediació per als conflictes col·lectius i creuen que aquests textos afavoriran la creació de sindicats en l'àmbit privat.

"Reduir tres lleis laborals a dir que s'abarateix l'acomiadament no fa justícia. Els textos inclouen moltes novetats i es regula per primer cop l'article 19 de la Constitució: el dret de vaga". Així de clar ha estat aquest dimecres el conseller demòcrata al programa 'Ara i aquí' d'RTVA.

A banda d´abaratir l'acomiadament improcedent, també es redueix el preavís, que per part de l'empresari passa de 90 a 30 dies, i per al treballador de 30 a 15. Segons els taronges, això afavoreix totes dues parts.

Pel que fa al dret de vaga, s'introdueix la mediació i l'arbitratge com a instruments clau dins la negociació entre empresaris i treballadors.

Finalment, Bardina ha defensat que la nova llei d'acció patronal i sindical permet més representació dels treballadors i que afavorirà l'acció de sindicats privats.

Entrevista completa al conseller de DA Josep Anton Bardina a l'Ara i Aquí:Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Cristina Jubete