- El comú d´Andorra la Vella té previst habilitar zones provisionals de càrrega i descàrrega mentre durin les obres de reforma de l´avinguda Meritxell per facilitar el trànsit rodat als repartidors. Un cop finalitzin, el comú ha arribat a un acord amb l´Associació de Transportistes per establir un horari de repartiment. - L´informe de l´agència de qualificació Standard and Poor´s deixa oberta la porta a una millora de ràting d´Andorra, si culmina positivament les negociacions per l´acord d´associació amb la UE. Assenyala que també ajudaria l´aproximació d´Andorra a institucions com l´FMI. Tot plegat, uns indicadors que el Govern interpreta com la confirmació del sanejament de l´economia - Les importacions aquest desembre han estat de 115 milions, xifra que representa una baixada d´un 0,6% de fa un any. En canvi, les compres a l´exterior han pujat un 2,5% i es situen en prop de 9 milions. Si es miren les xifres de tot el 2017 s´observa que les importacions van ser de 1.300 milions d´euros, més d´un 6% que el 2016. - Visita privada del cap de Govern a París per trobar-se amb el representant personal del Copríncep francès. Antoni Martí va reunir-se la setmana passada amb Patrick Strzoda, segons fonts coneixedores de la reunió. La visita va servir per parlar, especialment, del contraban de tabac al Pas de la Casa. - Saetde ha estat l´única empresa que ha presentat una oferta per ser el soci privat que prengui les regnes d´Ordino-Arcalís. Fins a 4 empreses havien retirat el plec de bases, però només Saetde ha formalitzat la candidatura. Aquest dilluns s´ha tancat el termini de presentació d´ofertes.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

L'abaratiment de l'acomiadament i l'ampliació de permisos, dos dels eixos de la reforma laboral

  Noticies » Política   10 d'octubre, 2017
www.andorradifusio.ad

DA ha presentat la reforma del codi de relacions laborals. Preveu que l'acomiadament injustificat, indegut o improcedent sigui més barat. Finalment no s'inclou un fons de capitalització per finançar formacions del treballador, ni es permetrà que les empreses amb pèrdues puguin reduir la jornada laboral. S'augmenten els permisos i s'uniformitza el pagament de les hores extra.

La reforma del codi de relacions laborals que DA entrarà a tràmit parlamentari manté l'acomiadament lliure i injustificat amb preavís d'un dia per mes treballat fins a un màxim de trenta dies. Però acomiadar de forma indeguda o improcedent serà més barat per a l'empresari. Si ara ha de pagar 45 dies per any treballat, la reforma ho rebaixa a 25 dies, amb un màxim de 24 mensualitats, mentre que actualment són trenta. Ara bé, aquests 25 dies es pagaran un 25% més que fins ara.

Respecte a l'esborrany de la primavera, i arran de les aportacions de patronal i sindicats, es fan dos grans canvis. D'una banda s'elimina el fons de capitalització, la fórmula amb la qual es volien finançar bona part de les novetats que els Demòcrates havien plantejat amb la reforma. Per exemple, suport a la formació del treballador o complements a la seva pensió. DA entén que cal un treball més aprofundit entre els agents econòmics i socials per desenvolupar el fons. De fet, s'encarrega al Govern que faci un estudi sobre aquesta qüestió en el període màxim d'un any.

Sense fons de capitalització, finalment es descarta que les empreses puguin reduir la jornada laboral dels treballadors, i per tant el sou, arran d'una mala situació econòmica temporal.

L'altra gran novetat té a veure amb els permisos i la conciliació laboral. El descans per maternitat passa de quatre a cinc mesos i com a novetat s'inclou el permís d'un mes per paternitat. També s'afegeix un descans de cinc mesos per acolliment familiar, i un de quatre mesos prorrogables no retribuïts per malaltia molt greu d'un fill menor. Finalment, el text preveu una suspensió laboral de tres mesos per a les víctimes de violència de gènere.

Pel que fa a les hores extra, se'n podran fer un màxim de dotze a la setmana, sense límit diari. La reforma estableix que totes es pagaran un 40% més que les hores normals.

Informa: Andrés González-Nandín

Informació relacionada