- Canvi de líder a la Lliga Multisegur Assegurances. L´espectacular golejada 18 a 0 del Tic Tapa Sant Julià sobre la Penya Encarnada ha donat el lideratge als lauredians amb 11 punts. La Unió Esportiva Engordany puja a la segona plaça a només un punt del líder després de derrotar 4 a 1 a l´Inter en el derbi escaldenc. - Quarta derrota del MoraBanc a la Lliga Endesa. Els de Joan Peñarroya només han resistit 25 minuts a la pista del Tecnyconta Saragossa, que ha acabat sumant la primera victòria de la temporada, per 95 a 78. Diumenge vinent, nou examen al Poliesportiu contra l´Iberostar Tenerife. Abans, visita a la pista del Cedevita de Zagreb, dimecres, en el tercer compromís a l´Eurocup. - L´arquebisbe d´Urgell i Copríncep d´Andorra, Joan-Enric Vives, ha iniciat aquest diumenge la visita pastoral a la parròquia de Sant Julià de Lòria. Ho ha fet al Santuari de Canolich. Per a Joan Enric Vives aquestes trobades serveixen per mantenir directament un contacte personal amb el poble. - Aquest dilluns comença la campanya de vacunació contra la grip estacional, que s´allargarà fins al 29 de desembre. El Ministeri de Salut preveu realitzar-ne unes 6.000, xifra similar a la de la campanya anterior. - El Cap de Govern està convençut que les lleis de transferències i competències compleix al cent per cent la llei. Antoni Martí ha carregat contra l´actitud del PS que valora la possibilitat de presentar un recurs d´inconstitucionalitat. - Antoni Martí es mostra preocupat per les conseqüències que pugui tenir a Andorra l´aplicació de l´article 155 de la constitució espanyola a Catalunya. El cap de Govern ha reiterat que el Principat té unes bones relacions tant amb Espanya com amb Catalunya. Per això, ha apostat perquè les institucions de tots dos governs dialoguin sense intermediaris per trobar una sortida al conflicte. - Canillo ha acollit una nova edició de la Fira del Bestiar, amb la participació d´una vintena d´explotacions ramaderes. El sector viu moments d´incertesa a la parròquia a causa de les dificultats per garantir el relleu generacional.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

L'abaratiment de l'acomiadament i l'ampliació de permisos, dos dels eixos de la reforma laboral

  Noticies » Política   10 d'octubre, 2017
www.andorradifusio.ad

DA ha presentat la reforma del codi de relacions laborals. Preveu que l'acomiadament injustificat, indegut o improcedent sigui més barat. Finalment no s'inclou un fons de capitalització per finançar formacions del treballador, ni es permetrà que les empreses amb pèrdues puguin reduir la jornada laboral. S'augmenten els permisos i s'uniformitza el pagament de les hores extra.

La reforma del codi de relacions laborals que DA entrarà a tràmit parlamentari manté l'acomiadament lliure i injustificat amb preavís d'un dia per mes treballat fins a un màxim de trenta dies. Però acomiadar de forma indeguda o improcedent serà més barat per a l'empresari. Si ara ha de pagar 45 dies per any treballat, la reforma ho rebaixa a 25 dies, amb un màxim de 24 mensualitats, mentre que actualment són trenta. Ara bé, aquests 25 dies es pagaran un 25% més que fins ara.

Respecte a l'esborrany de la primavera, i arran de les aportacions de patronal i sindicats, es fan dos grans canvis. D'una banda s'elimina el fons de capitalització, la fórmula amb la qual es volien finançar bona part de les novetats que els Demòcrates havien plantejat amb la reforma. Per exemple, suport a la formació del treballador o complements a la seva pensió. DA entén que cal un treball més aprofundit entre els agents econòmics i socials per desenvolupar el fons. De fet, s'encarrega al Govern que faci un estudi sobre aquesta qüestió en el període màxim d'un any.

Sense fons de capitalització, finalment es descarta que les empreses puguin reduir la jornada laboral dels treballadors, i per tant el sou, arran d'una mala situació econòmica temporal.

L'altra gran novetat té a veure amb els permisos i la conciliació laboral. El descans per maternitat passa de quatre a cinc mesos i com a novetat s'inclou el permís d'un mes per paternitat. També s'afegeix un descans de cinc mesos per acolliment familiar, i un de quatre mesos prorrogables no retribuïts per malaltia molt greu d'un fill menor. Finalment, el text preveu una suspensió laboral de tres mesos per a les víctimes de violència de gènere.

Pel que fa a les hores extra, se'n podran fer un màxim de dotze a la setmana, sense límit diari. La reforma estableix que totes es pagaran un 40% més que les hores normals.

Informa: Andrés González-Nandín

Informació relacionada