- El comú d´Andorra la Vella té previst habilitar zones provisionals de càrrega i descàrrega mentre durin les obres de reforma de l´avinguda Meritxell per facilitar el trànsit rodat als repartidors. Un cop finalitzin, el comú ha arribat a un acord amb l´Associació de Transportistes per establir un horari de repartiment. - L´informe de l´agència de qualificació Standard and Poor´s deixa oberta la porta a una millora de ràting d´Andorra, si culmina positivament les negociacions per l´acord d´associació amb la UE. Assenyala que també ajudaria l´aproximació d´Andorra a institucions com l´FMI. Tot plegat, uns indicadors que el Govern interpreta com la confirmació del sanejament de l´economia - Les importacions aquest desembre han estat de 115 milions, xifra que representa una baixada d´un 0,6% de fa un any. En canvi, les compres a l´exterior han pujat un 2,5% i es situen en prop de 9 milions. Si es miren les xifres de tot el 2017 s´observa que les importacions van ser de 1.300 milions d´euros, més d´un 6% que el 2016. - Visita privada del cap de Govern a París per trobar-se amb el representant personal del Copríncep francès. Antoni Martí va reunir-se la setmana passada amb Patrick Strzoda, segons fonts coneixedores de la reunió. La visita va servir per parlar, especialment, del contraban de tabac al Pas de la Casa. - Saetde ha estat l´única empresa que ha presentat una oferta per ser el soci privat que prengui les regnes d´Ordino-Arcalís. Fins a 4 empreses havien retirat el plec de bases, però només Saetde ha formalitzat la candidatura. Aquest dilluns s´ha tancat el termini de presentació d´ofertes.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Mobilitat i l'ACA fan una aposta clara pel transport sostenible

  Noticies » Societat   14 de novembre, 2017
www.andorradifusio.ad

Cal redefinir el model de mobilitat perquè els cotxes donin pas a les persones. Aquest és el repte que s'ha de plantejar Andorra en el futur proper i que passa per potenciar la convivència entre el cotxe particular, la bicicleta, el vianant i el transport públic. A Andorra actualment el 75% dels desplaçaments es fan amb cotxe particular, un fet que es vol canviar amb mesures com ara la potenciació de la bici elèctrica.

A Andorra hi ha un parc mòbil de 82.000 cotxes, xifra que suposa 1,2 cotxes per persona. Diàriament es fan 200.000 desplaçaments. El 75% es fa amb cotxe particular i només el 25% a peu, bicicleta i transport públic.

Aquestes dades reflecteixen la preeminença del cotxe particular que es vol canviar en un futur no gaire llunyà. Això és el que s'ha posat sobre la taula a la jornada sobre mobilitat celebrada amb motiu de vintè aniversari de l'Agència de Mobilitat. El seu cap, Jaume Bonell, assegura que el canvi de model començarà amb la implantació de la bicicleta elèctrica. Després s'haurà d'afrontar el disseny d'un transport públic més barat i eficient. Creu que s'ha d'apostar polítcament per aquest transport i defensa que "ha de tenir un preu atractiu i ser una alternativa real a la mobilitat viària". Assegura que "si tenim la capacitat de poder convèncer que és una alternativa, el seu ús podria arribar a suposar el 50% de la mobilitat".

Aquest canvi també és demanat per la societat. El president de l'ACA, Antini Sasplugas, assegura que cal posar la persona al centre del model i no el cotxe. Un canvi de mentalitat que encara no es visualitza als plans dissenyats. "On són les persones? Només hi ha carreteres i cotxes? On són els models de transport públic barats i eficients? On són els carrils bici?", planteja. Assegura que "s'ha solucionat el problema de la xarxa viària però continuo veient que falta enfocar-se en les persones".

A la jornada s'han presentat les noves tecnologies i aplicacions per gestionar el trànsit, unes eines que han de facilitar el camí cap a la convivència dels mitjans de transport.

Informa: Ana Alamán
Imatge: Vicente Bellot