Primer acord per a la promoció i protecció recíproca de les inversions estrangeres

www.andorradifusio.ad

El Consell General ha donat suport a l'acord entre Andorra i els Emirats Àrabs Units per a la promoció i protecció recíproca de les inversions. És la primera vegada que s'aprova un text d'aquestes característiques en paral·lel a un CDI. L'objectiu d'aquest acord és potenciar i millorar les relacions econòmiques entre tots dos estats.

Construir un marc de confiança i credibilitat per als inversors andorrans i estrangers i un de competitivitat per a les empreses del Principat fora del territori. Aquest és un dels objectius de l'acord amb els Emirats Àrabs Units per a la promoció i protecció recíproca de les inversions que s'ha aprovat al Consell General. Un marc legal que fomentarà i protegirà la inversió estrangera, alhora que reduirà els riscos polítics.

El text blindarà que els estats puguin expropiar empreses, amb certes excepcions, i garantirà indemnitzacions a les societats en cas de conflictes civils, guerres o estats d'emergència.

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha posat en relleu que l'acord "beneficia tant el país inversor, ja que crea un marc segur, estable i competitiu, com el país de destí de la inversió, perquè suposa un incentiu".

El sí a l'acord ha estat en paral·lel a l'aprovació del CDI amb els Emirats Àrabs Units. Una ratificació per evitar la doble imposició i prevenir l'evasió fiscal entre els dos països. L'oposició en ple li ha donat suport, perquè es tracta del primer CDI aprovat amb un país de fora d'Europa i consolida l'obertura econòmica.

El president del grup mixt i conseller del PS, Pere López ha animat "ncara més el Govern" a ampliar aquests acords. Els conseller liberal Carles Naudi considera que "cal potenciar aquesta plataforma d'inversions, que podria ser Andorra, amb la signatura de nous CDI's". Amb tot, ha criticat que signar amb una regió de tributació favorable pugui distorsionar altres acords.

Ara, després de l'aprovació del CDI amb els Emirats Àrabs Units, n'hi ha quatre en vigor: els d'Espanya, França, Luxemburg i Liechtenstein. El de Portugal hi entrarà a final d'aquesta setmana i el de Malta està en tràmit parlamentari.

Informa: Marc Guadilla

Comparteix:

L'Associació de Bombers veu insuficient la nova llei i critica les restriccions en el dret a vaga Estrenes: arriba als cinemes la seqüela de "John Wick, Pacto de sangre"