- El comú d´Andorra la Vella té previst habilitar zones provisionals de càrrega i descàrrega mentre durin les obres de reforma de l´avinguda Meritxell per facilitar el trànsit rodat als repartidors. Un cop finalitzin, el comú ha arribat a un acord amb l´Associació de Transportistes per establir un horari de repartiment. - L´informe de l´agència de qualificació Standard and Poor´s deixa oberta la porta a una millora de ràting d´Andorra, si culmina positivament les negociacions per l´acord d´associació amb la UE. Assenyala que també ajudaria l´aproximació d´Andorra a institucions com l´FMI. Tot plegat, uns indicadors que el Govern interpreta com la confirmació del sanejament de l´economia - Les importacions aquest desembre han estat de 115 milions, xifra que representa una baixada d´un 0,6% de fa un any. En canvi, les compres a l´exterior han pujat un 2,5% i es situen en prop de 9 milions. Si es miren les xifres de tot el 2017 s´observa que les importacions van ser de 1.300 milions d´euros, més d´un 6% que el 2016. - Visita privada del cap de Govern a París per trobar-se amb el representant personal del Copríncep francès. Antoni Martí va reunir-se la setmana passada amb Patrick Strzoda, segons fonts coneixedores de la reunió. La visita va servir per parlar, especialment, del contraban de tabac al Pas de la Casa. - Saetde ha estat l´única empresa que ha presentat una oferta per ser el soci privat que prengui les regnes d´Ordino-Arcalís. Fins a 4 empreses havien retirat el plec de bases, però només Saetde ha formalitzat la candidatura. Aquest dilluns s´ha tancat el termini de presentació d´ofertes.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Reportatge: com analitzen la neu els banders per establir el risc d'allaus

  Noticies » Societat   13 de gener, 2018
www.andorradifusio.ad

Amb l'objectiu d'oferir butlletins de risc d'allaus específics per cada zona del país, des d'aquest hivern és el Cos de Banders qui s'encarrega de fer els sondatges per analitzar l'estat de la neu. La tasca es porta a terme tots els dilluns, dimecres i divendres, cada cop en una zona de muntanya diferent. Es tracta d'un treball minuciós per mesurar les característiques de cada capa del mantell nival i poder detectar si n'hi ha alguna d'inestable que pugui provocar una allau.

Des d'aquesta temporada d'hivern, és el Cos de Banders qui s'encarrega dels sondatges de la neu per establir el risc d'allaus. Abans ho feia una empresa externa i prèviament els butlletins d'allaus els elaborava Meteo France amb dades de les estacions, però el Govern ha decidit fer-ho amb mitjans propis per aconseguir un salt qualitatiu.

L'equip està format per set membres, i fan sondatges tots els dilluns, dimecres i divendres. Cada dia es traslladen a un punt diferent de la geografia, que l'Oficina d'Energia i Canvi Climàtic ha considerat rellevant meteorològicament.

Un cop al lloc, s'informa de les condicions del temps i es mesura el gruix de neu. A continuació, es fa un sondatge per percussió per detectar les diferents capes de neu, i es fa un tall al mantell nival per poder-les analitzar. De cadascuna se'n calcula la seva duresa, densitat, humitat, temperatura i el tipus de gra de neu.

L'objectiu dels sondatges és poder informar la població del risc d'allaus, que cal consultar abans de cada sortida a la muntanya. Tot i que actualment el risc se situa en 2 sobre 5, els banders recomanen portar sempre pala, sonda i Arva, informar d'on es va, i consultar la previsió del temps.

Imatges: Marta Tort
Informa: Esther Jover
Locució: Laura Massegú