- El comú d´Andorra la Vella té previst habilitar zones provisionals de càrrega i descàrrega mentre durin les obres de reforma de l´avinguda Meritxell per facilitar el trànsit rodat als repartidors. Un cop finalitzin, el comú ha arribat a un acord amb l´Associació de Transportistes per establir un horari de repartiment. - L´informe de l´agència de qualificació Standard and Poor´s deixa oberta la porta a una millora de ràting d´Andorra, si culmina positivament les negociacions per l´acord d´associació amb la UE. Assenyala que també ajudaria l´aproximació d´Andorra a institucions com l´FMI. Tot plegat, uns indicadors que el Govern interpreta com la confirmació del sanejament de l´economia - Les importacions aquest desembre han estat de 115 milions, xifra que representa una baixada d´un 0,6% de fa un any. En canvi, les compres a l´exterior han pujat un 2,5% i es situen en prop de 9 milions. Si es miren les xifres de tot el 2017 s´observa que les importacions van ser de 1.300 milions d´euros, més d´un 6% que el 2016. - Visita privada del cap de Govern a París per trobar-se amb el representant personal del Copríncep francès. Antoni Martí va reunir-se la setmana passada amb Patrick Strzoda, segons fonts coneixedores de la reunió. La visita va servir per parlar, especialment, del contraban de tabac al Pas de la Casa. - Saetde ha estat l´única empresa que ha presentat una oferta per ser el soci privat que prengui les regnes d´Ordino-Arcalís. Fins a 4 empreses havien retirat el plec de bases, però només Saetde ha formalitzat la candidatura. Aquest dilluns s´ha tancat el termini de presentació d´ofertes.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Es posen en marxa els primers establiments de turisme rural

  Noticies » Economia   19 de maig, 2014
www.andorradifusio.ad

El ministeri de Turisme ha concedit ja les dues primeres autoritzacions d'obertura de turisme rural. Es tracta d´una casa i una borda rural ubicades a Encamp. N´hi ha tres més pendents de completar els tràmits a diferents parròquies. Hem visitat dos establiments, una borda i una casa, que estan ultimant els detalls per poder obrir aviat sota aquest segells. Són a Sornàs i Canillo.

Fa tres anys que el Josep Maria i el Roger es van embarcar en aquesta aventura. Han estat els primers a aconseguir les dues primeres autoritzacions de turisme rural per una borda i una casa a Encamp i esperen el permís per obrir-ne una altra al bell mig de Sornàs. Josep Maria Puy explica que "quan acostumem a sortir fora ens adonem que la tendència és un turisme més personalitzat i veiem que aquí a Andorra no existeix aquest tipus d'allotjament". En aquest sentit i sabent que el Govern està treballant amb aquesta idea, van voler anticipar-se i estar en funcionament en el moment en què la llei estigués en marxa.

Considera que a Andorra hi ha turisme per a tothom. Ells es dirigeixen a un públic que busca una experiència diferent. "És un servei diferenciat, un turisme més personalitzat, mimant al client", argumenta Puy, qui destaca que l'important "no és tant el volum sinó la qualitat i el servei".

Assegura que les restriccions no els importen. De fet, creu que són bones per oferir un preu diferenciat. El que sí critica és l'excessiva burocràcia i reivindica que han donat "ús a una sèrie d'espais que s'utilitzaven com a pallers i galliners, els hem transformat i això és un bé per a tothom" perqupe, segons Puy, "es dona vida a parts del poble que estaven més deixades".

La Borda Patxeta és un altre establiment rural pendent de rebre l'autorització. El seu propietari, Joan Pere Palmitjavila, fa anys que va darrere d'aquest tipus de turisme. En no existir la categoria, va començar a treballar com a hostal. Un cop es va aprovar la normativa va iniciar el treball per adaptar-s'hi.  Veu la diferència en l'entorn més natural i. de la mateixa manera que Puy, se centra en "un tracte molt més personalitzat" en un establiemtn amb poques habitacions. De fet, tenen només quatre.

De forma provisional, la borda Patxeta ja rebut aquest hivern els primers clients. Un perfil de "client nou, que funciona a França i a Espanya".

Palmitjavila considera que alguns requisits s'haurien de revisar per facilitar l'obertura d'establiments i confia que a l'estiu ja tingui tots els permisos. Per aquesta època els clients que busquin aquesta nova oferta al país podran escollir entre cinc opcions.

Informa: Ana Alamán    Imatge: Lluís Calvo / Albert Refart