Denis Urubko, un mite de l'alpinisme en terres andorranes

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Tot coincidint amb la celebració del Festival BANFF de cinema de muntanya per primera vegada a Andorra, l'alpinista rus-polonès Denis Urubko ha participat aquest divendres al matí en una classe magistral sobre tècniques d'escalada en roca i gel a Erts. Després de dos anys de parèntesi, l'estiu vinent preveu tornar a l'Himàlaia

Denis Urubko és un mite de l'alpinisme. Va ser la quinzena persona a completar els 14 vuitmil, en tot just nou anys, i la vuitena a fer-ho sense oxigen suplementari.

Darrerament ha compaginat l'escalada en roca amb xerrades i cursos com el d'aquest divendres al sector Reno d'Erts. L'activitat estava centrada en el dry tooling, una tècnica mixta que utilitza eines dissenyades per al gel en parets de roca. Aquesta és la seva segona visita a Andorra.

"Estic descobrint un món nou, una nova relació de la gent amb la muntanya. També he estat a Benasc i crec que el Pirineu és un lloc màgic per a un muntanyenc."
Denis Urubko, alpinista

Conegut per les seves ascensions hivernals i per haver obert noves rutes a les muntanyes més altes del món, el que més li atreu és explorar nous límits.

"Fer noves rutes en estil alpí, en muntanyes de vuit mil metres, perquè és el límit de la supervivència, el límit de la vida humana. I fer un repte esportiu que ningú hagi fet abans és un art."

Preveu tornar a l'Himàlaia a l'estiu i, si les condicions ho permeten, completar una nova fita.

"Gasherbrum I, Gasherbrum II, Broad Peak i potser també el K2, si el temps és bo. Penso que ningú ha fet en un sol estiu quatre vuitmils sense oxigen."

El BANFF Festival es completarà aquest cap de setmana amb projeccions als cinemes Illa Carlemany i una exposició d'aquarel·les al vestíbul de les Fontetes, a la Massana. 

Informa: Joan López
Imatges: Andreij Cristancho

 

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.