Societat anònima d'objecte esportiu: la solució per als clubs de primera divisió
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La federació, el Govern i l'Associació de Futbolistes estudien la possibilitat que els clubs de primera divisió hagin de ser societat anònima d'objecte esportiu. És una de les opcions per aconseguir la viabilitat dels clubs i millorar la imatge del futbol nacional.
La situació no és nova, però va tornar a esclatar a inici d'any quan el Penya Encarnada va comunicar que no podria fer front als pagaments a la plantilla i va donar la baixa a bona part dels jugadors titulars. Aquest últim daltabaix ha forçat la trobada a tres bandes entre el Govern, la Federació de Futbol i l'Associació de Futbolistes per mirar de trobar una solució.
El secretari d'Estat d'Esports, Alain Cabanes, assegura que s'han posat un calendari per "poder analitzar tots els problemes que apareixen i posar-hi solucions". I també, constata que "hem encomanat un estudi del tema de poder transformar els clubs en societat anònima d'objecte esportiu."
El 2019, el Lusitans va ser un dels clubs que va acabar desapareixent per culpa dels problemes econòmics. La temporada passada, dos històrics com l'UE Sant Julià i l'UE Engordany van patir el mateix mal, van baixar a segona i el seu futur és incert.
La federació aposta perquè tots els clubs de primera i no només els que tinguin més múscul econòmic es converteixin en SAOE. Considera que estarien més coberts jurídicament en cas d'impagaments i això reduiria els casos per les responsabilitats legals que hi hauria per als dirigents. De moment, l'únic club que ha fet el pas és l'Inter Escaldes. El Futbol Club Santa Coloma, tretze vegades campió de lliga, ha iniciat els tràmits i té molts números per ser el següent.
Informa: Carles Alonso-Sergi Cano
Imatges: Eric Escabias-Arxiu RTVA