L’expert contractat per Concòrdia per analitzar l’acord d’associació des del vessant econòmic, l’economista Miquel Puig, ha assegurat que l’acord d’associació “genera més dificultats per solucionar els problemes que els problemes que soluciona”. A més, ha avisat que hi ha alguns sectors econòmics que tenen perill de desaparèixer.
Puig ha assegurat que l’obertura no és la solució als problemes d’Andorra, i que l’acord d’associació no és la via per relacionar-se amb la Unió Europea. Tot i això, ha remarcat que el vincle amb Europa és necessari, l’acord negociat no garanteix que es pugui mantenir la productivitat o un control sobre la immigració.
"Les dificultats de mantenir una productivitat tan alta com la que té ara Andorra planteja problemes de pèrdua de diversitat econòmica, és a dir, el contrari del que pretén crear perquè sempre hi ha sector econòmic que desapareixeran quan un país s'integra en un mercat més ampli. També dificultarà dos assumptes que són cabdals que són el control de la immigració i el control de l'entrada de capitals en el sector estrangers en el sector immobiliari."
Miquel Puig, economista
Alguns sectors afectats podrien ser l’advocacia o la construcció. L’economista ha remarcat que corren el risc de desaparèixer moltes de les empreses nacionals, i que siguin substituïdes per sucursals. Malgrat que s’obri la possibilitat de sortir fora, assegura que l’intercanvi es dona encara menys.
Fora del seu àmbit, Puig ha donat la seva opinió sobre una possible negativa i retirada d’Andorra de l’acord d’associació negociat. Ha explicat que “Europa no vol trencadissa amb cap país” i que, en el cas del Principat, no seria una excepció. Ha fet servir l’exemple de Mònaco, que ha assegurat que continua tenint una relació “magnífica” amb Europa.
Informa: Pilar Candel
Imategs: Pau Bonastre
Comparteix: