130 dones d'Andorra van avortar a la sanitat pública catalana el 2022
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Augmenten les dones d'Andorra que han fet interrupcions voluntàries de l'embaràs a la sanitat pública catalana.
L'any passat van ser 130 les que ho van fer, mentre que el 2021 eren 117. Una tendència a l'alça dels darrers anys, però que no arriba a la xifra de les 146 dones que va avortar a Catalunya al 2019.
Pel que fa a les edats, es concentren sobretot en la franja de 20 a 35 anys. Són només sis les dones menors de vint anys que van interrompre el seu embaràs als centres hospitalaris catalans. Creixen també respecte fa dos anys les dones majors de 39 anys que van decidir no tirar endavant amb la gestació. Fa dos anys van ser sis i el 2022 han estat 10.
Quant al nivell d'estudis, gran part d'elles té estudis universitaris, el 39%, o bé de batxillerat i FP equivalents, el 32%. Només 3 de les dones que van avortar tenen només estudis de primer grau (6è de primària o equivalents).
103 de les dones a més es troben en situació d'assalariades, mentre que només 9 encara continuen estudiant. La resta són treballadores a compte propi o bé aturades.
Sobre el seu estat civil, més de la meitat són dones que no estan casades, tot i que també més del 20% de dones que van interrompre el seu embaràs estan casades.
Aquestes dades, però són només una part del conjunt global, ja que fan referència a la sanitat pública catalana i per tant no inclouen a les dones que avorten en el circuit privat ni a França.
Informa: Ariadna Guiu Vila