14 expedients sancionadors i prop de mil inspeccions a establiments sanitaris el 2022

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'àrea de Seguretat Alimentària ha fet gairebé mil inspeccions el 2022, 500 menys que en l'any anterior. També ha obert menys expedients sancionadors, 14 de caràcter lleu. L'any passat s'han rebut 70 alertes ràpides per aliments i pinso i aquest 2023, una vintena.

Salut ha obert 14 expedients sancionadors a establiments alimentaris el 2022, mentre que el 2021 se'n van imposar prop d'un centenar, quan la Covid-19 encara era molt present.

Enguany també ha baixat el nombre d'inspeccions, que han passat d'unes 1.400 el 2021 a no arribar al miler el 2022.

La majoria s'han fet a locals de restauració, seguit dels de venda al detall. La tendència aquest 2023 es manté i s'espera que les sancions puguin lleugerament.

Jesús Galindo, cap de l'àrea de Seguretat Alimentària, informa que "respecte al 2019 hi ha hagut més expedients ara, deixant de banda la pujada excepcional de la Covid". I afegeix que "crec que està havent-hi un increment. Els establiments amb risc 4 i 5 (el més alt) estaven a 1,27% i des del 2019 ha pujat a un 8,67%". També "hem detectat que hi ha hagut una pujada d'establiments que no ho estan fent tan bé", diu Galindo

Una pujada que esperen corregir aviat i que atribueixen a un possible relaxament després d'haver de seguir les mesures sanitàries de la pandèmia.

Quins errors són més habituals? Segons Galindo, "el trencament de la cadena d'higiene, falta d'higiene, que les coses estiguin netes, que no ens rentem les mans, deixar els aliments a temperatura ambient, no netejar un ganivet entre un ús i un altre" serien els errors més comuns. 

A través del sistema d’alertes ràpides per aliments i pinsos, el 2022 es van rebre 70 notificacions de productes destinats a Andorra, 9 més que l’any anterior.

La majoria són per presència de residus fitosanitaris, principalment pesticides no autoritzats a la Unió Europea. També per presència d’al·lèrgens sense informació al consumidor i d'altres per contaminacions físiques, sobretot fragments de metalls, biocontaminant  i microbiològica, com listeriosi, salmonel·losi i virus hepatitis A. Aquest 2023 ja s’ha gestionat 21 alertes.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Fernando Montero

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.