Un 16% dels adolescents pateixen símptomes de depressió

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La salut mental dels adolescents torna a ser un dels temes que preocupen a les conclusions de l'Observatori de la Infància, que s'ha presentat aquest dimarts. Un 16% assegura tenir símptomes de depressió.

Un 16 per cent dels adolescents tenen símptomes compatibles amb una depressió moderadament greu o greu, i un 10 per cent té ideació suïcida més de 3 dies a la setmana. Si bé és un punt inferior que l'any passat, des d'Unicef alerten que no s'ha d'abaixar la guàrdia. 

"Ja és una dada que tenim de l'any passat, amb aquest puntet de millora però no hem de perdre el punt perquè no és una malaltia tan evident. Hauríem de posar més el focus en la salut mental."

Dàmaris Castellanos, presidenta d'Unicef

Les dades augmenten si parlem de depressió lleu i moderada, que ascendeixen a un 55,4 per cent. I és que només el 28 per cent dels adolescents afirma no tenir cap símptoma de depressió.

Davant aquestes dades, Salut va posar en marxa el passat octubre el xat de suport emocional per a adolescents "Tot bé?", del qual encara no es tenen dades oficials d'ús.

I saber si aquesta depressió està relacionada amb la falta de propòsit, amb l'aïllament social o amb l'abús de tòxics serà una de les grans respostes que es pretén extreure de la propera enquesta adreçada als adolescents, un estudi que prepara Govern juntament amb Andorra Recerca i Innovació.

"Es demanarà sobre les dades de salut mental i també relacionades amb altres dades, com les conductes addictives i de salut en general i estils de vida, amb la qual cosa aquestes relacions seran molt més fàcils de fer."

Joan Micó, coordinador de Sociologia d'Andorra Recerca + Innovació

Per últim, l'any 2023 van ser hospitalitzats en la Unitat de Salut Mental 43 menors, 2 dels quals tenien menys de 12 anys.

 

Tenir fills: un impediment per arribar a finals de mes

D'altra banda, segons la darrera enquesta de l'ARI, una de cada 3 famílies amb fills van justes per pagar factures. Un percentatge que va pràcticament al 50% si parlem de famílies monoparentals. Dades preocupants que plasma l'informe que alerta també d'un problema de salut mental, sobretot, entre els més joves. 

Informa: Caterina Vidal

Imatges: Sergi Linares

Font: Andorra Recerca i Innovació

 

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.