El 2023, l'any en què s'ha de tancar l'acord d'associació

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Fa pocs dies el PS sacsejava el final del 2022 amb la decisió d'abandonar el pacte d'estat per a l'acord d'associació amb la Unió Europea. El 2023 ha de ser un any clau, ja que es busca tancar l'acord el segon semestre aprofitant la presidència rotatòria espanyola. Sobre la taula hi ha matèries com les telecomunicacions, que no es preveu que es desencallin fins passada la primavera. 

A final d'aquest any es vol tenir l'acord d'associació amb la Unió Europea tancat

De moment, acabat el 2022, encara hi ha matèries en les quals no s'ha arribat a punts d'entesa. 

A l'octubre es posava per primer cop sobre la taula negociadora el tema de les telecomunicacions. El Principat vol mantenir el monopoli d'Andorra Telecom, un fet que xoca frontalment amb les directives europees. Amb postures contraposades, no serà, però, fins aquesta primavera, ja amb un nou executiu, que es reprendran les negociacions en aquesta matèria. 

Les dues bandes es troben apropant postures pel que fa a la lliure circulació de treballadors. La Unió Europea en principi deixaria mantenir un sistema de quotes, tot i que variaria respecte al que coneixem actualment. 

Aquest 2023 s'encararà també una altra de les quatre llibertats, la de circulació de capitals. De moment, encara no s'han presentat les primeres posicions. Amb la figura d'un prestador de darrera instància, aprovat pel Consell General, Afers Europeus avisava que l'escull podria ser sobre qui ha de supervisar el sistema financer. 

En el darrer any s'ha recuperat el ritme de negociacions, aturades per la pandèmia, i alts mandataris de la Comissió han visitat el país per conèixer in situ les necessitat d'Andorra. 

Informa: Ariadna Guiu Vila

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.