25 anys de les primeres emissions de Ràdio Nacional d'Andorra
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Ara fa 25 anys Andorra posava en marxa la ràdio nacional. Va ser durant les campanades d'any nou que les emissions van arrencar per continuar de forma regular. Aquell mateix mes de gener del 1991 també s'iniciava, en període de prova, l'emissió de la televisió andorrana, que més tard també creixeria fins a arribar a l'actual. Així, doncs, avui fa un quart de segle que el país té uns mitjans de comunicació públics que han esdevingut el testimoni de la història del país.
La nit del 31 de desembre del 1990 a l'1 de gener del 1991, es posava en marxa Ràdio Nacional d'Andorra. Va costar uns quants anys que el país entengués la necessitat d'uns mitjans de comunicació públics per poder informar amb rapidesa la societat. Però després dels aiguats del 1982 tot va canviar i es va crear l'Entitat Nacional Andorrana de Radiodifusió, una primera estructura jurídica que evolucionaria fins a l'actual RTVA. Ràdio Andorra posava fi a molts anys de silenci informatiu en els estudis de l'antiga Sud Radio, a la Casa Felipó.
El primer director de l'ORTA, Manel Sansa, recorda que ho van trobar tot destrossat: "s'havien emportat molt material però com que no hi havia pressupost per comprar res vam haver d'agençar, modificar i reconnectar -ho tot."
Tot i les dificultats per posar en marxa el projecte, sobretot pressupostàries, la Ràdio Nacional va reunir una plantilla de més de 30 persones del país que es posarien al servei de la societat per informar-la, formar-la i entretenir-la, com postulen els estatuts d'aquest servei públic essencial. El gran salt, però, va ser el 1996, quan les instal·lacions de Ràdio i Televisió d'Andorra es traslladaven a l'actual ubicació a la Baixada del Molí. Amb un augment de la programació pròpia de tots els àmbits, l'entrada a la UER i al Festival d'Eurovisió, l'emissió més enllà de les fronteres i la retransmissió dels grans esdeveniments que afectaven el país, s'havia arribat a una època daurada per a la ràdio i televisió públiques.
La crisi econòmica global, però, va portar dificultats al sector: la reducció dels pressupostos i de la plantilla, així com de la programació. Tot i així, RTVA ha seguit endavant per continuar garantint el dret d'informació dels ciutadans, fent també un salt important a la xarxa per poder portar l'actualitat nacional més enllà de les fronteres.
Informa: Rubén Carcellé