El 33% de l'energia que es comprarà a ENDESA entre el 2021 i el 2031 provindrà de renovables
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
A partir de l'any que ve, com a mínim el 33% de l'energia que FEDA compri a ENDESA Energia provindrà de fonts 100% renovables certificades. És la base del contracte que aquest dimarts ha signat el director general de l'elèctrica andorrana amb el president de l'espanyola. Un contracte a 10 anys a un preu tancat que permetrà reduir la fluctuació del preu de mercat. Les dues elèctriques també treballen en altres projectes de col·laboració.
El contracte signat entre FEDA i ENDESA Energia va en la línia del projecte global de transició energètica del país i de la seva elèctrica.
Aquest acord entrarà en vigor l'1 de gener de 2021 i garantirà que el 33% de tota l'energia que FEDA compra a l'elèctrica espanyola provingui de renovables, majoritàriament eòlica i solar. El contracte s'allargarà fins al 2031 i permetrà un preu fix d'aquesta part de l'energia comprada.
Tot plegat, segons el director general de FEDA, Albert Moles, permetrà reduir l'afectació en la fluctuació del preu de mercat. El percentatge, tot i estar estipulat, podrà tenir alguna variació. Moles assegura que "ens garanteix estabilitat del preu de compra, ens estabilitza riscos a nivell d'empresa, i també ens permet oferir competitivitat i un preu més estable per als clients a llarg termini". "És un contracte que és molt bo perquè ens permet aquesta garantia i una certa flexibilitat", ha afegit.
Per la seva part, Javier Uriarte, president d'ENDESA Energia, apunta que "quan s'estableix una base del 33% és només una base i després, en funció de l'evolució de les necessitats, del mercat o de la producció de renovables, és possible anar tancant posicions sobre aquest 33%".
Les elèctriques no descarten ampliar la col·laboració endegada ara ja fa vint anys seguint la línia de la transició energètica i la reducció de les emissions de CO2.
Tot i no concretar gaire, els punts de col·laboració podrien passar pel pas a la digitalització del sistema que permet una optimització de l'energia que es distribueix amb una informació constant del consum.
Tampoc no descarten col·laboracions en l'àmbit de la implantació a Andorra de nous sistemes de renovables.
Informa: Anna Pifarré
Imatge: Sergi Linares