Un 66% de les empreses familiars veu com una oportunitat l'acord amb la UE
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Més de la meitat de les empreses familiars consideren que la reforma laboral tindrà un efecte negatiu per als negocis. Per contra, més del 60% veu com una oportunitat positiva l'acord d'associació amb la UE, perquè augmentarà la capacitat exportadora. Unes dades recollides en el baròmetre europeu de l'Empresa Familiar.
Les particularitats de cada país comporten reptes addicionals a les empreses familiars. Per exemple, l'enquesta mostra que al Regne Unit la confiança de les companyies britàniques ha minvat a causa del Brexit. A Andorra, tot i l'alt grau de positivisme en el futur, hi ha certa inquietud al voltant de la reforma laboral que inclou mesures com ara el dret de vaga, l'abaratiment de l'acomiadament o l'ampliació de la baixa de maternitat.
Així, preguntats sobre l'efecte d'aquesta reforma en el seu negoci, just quan s'estava gestant, un 53% considerava que podria ser negatiu. Un 25% que no tindria cap efecte i un 19% que seria positiu.
Pel que fa a si un acord d'associació amb la UE suposaria un benefici per a la seva empresa, el 66% creu que si, un 28% que no i un 6% va eludir pronunciar-se. En aquest sentit un 25% dels que consideren positiu l'acord estan segurs que aportaria un augment de la capacitat exportadora. Entre els escèptics un 19% estima que seria una pèrdua de competitivitat davant els països veïns.
En els últims 12 mesos, el 38% dels directius familiars d'Andorra declara haver augmentat la seva presència i activitat internacional, mentre que el 28% va mantenir sense canvis aquest apartat i el 9% va reduir-la. A llarg termini, l'expansió internacional figura en l'estratègia de la majoria de les empreses familiars del país. Les dades es recullen en l'edició d'Andorra del setè Baròmetre europeu de l'empresa familiar, dut a terme a 26 països.
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatge: Arxiu RTVA