66 entitats públiques i privades hauran de promoure en dos anys la mobilitat sostenible entre els seus treballadors
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Govern dona dos anys a 66 entitats públiques i privades per desenvolupar un pla de mobilitat intern que contingui accions que promoguin la sostenibilitat. Per exemple, prioritzar els trajectes a peu o amb bicicleta, fomentar l'ús del transport públic i el fet de compartir cotxes entre els treballadors. El ministeri de Medi Ambient confia en la predisposició de les entitats i, per aquest motiu, no ha previst cap règim sancionador. FEDA porta treballant el seu pla des de l'estiu de l'any passat i ja ha desenvolupat 25 propostes.
Administració, entitats públiques i empreses de més de cent treballadors tenen fins al 31 de desembre del 2022 per disposar d'un pla de mobilitat que afavoreixi la sostenibilitat. Es vol contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, la millora de la salut i augmentar la competitivitat de les empreses.
El reglament, que es desprèn de la llei de transició energètica i el canvi climàtic, preveu que el procés de fer la diagnosi de la situació i el desenvolupament d'accions estigui liderat per un equip gestor. Segons ha detallat el secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, es tractaria d'una persona la funció de la qual seria "anar seguint aquestes mesures i objectius que s'ha marcat l'empresa", però també "proposar revisions i nous objectius".
L'elaboració del pla és obligatòria, tot i que no es preveu cap règim sancionador en cas de no desenvolupar-lo. El Govern confia en la predisposició de les entitats i el treball conjunt amb l'Oficina de l'energia i el canvi climàtic.
Es calcula que són 66 els organismes que s'inclouen en aquest grup d'empreses. Un és FEDA, que porta gestant el pla des de l'estiu de l'any passat amb la col·laboració dels empleats. La tècnica de gestió de persones de l'entitat, Joana Teixeira, ha assegurat que "els treballadors van tenir veu", ja que es va portar a terme una enquesta al personal per tal de saber els seus hàbits de mobilitat. "Sobre 118 entrevistats, el 78% es traslladen durant tot l'any en cotxe i només un 8% de manera sostenible", ha apuntat.
Entre les principals accions hi ha les d'oferir bitllets de transport públic per a la mobilitat professional, fomentar el fet de compartir vehicle, la renovació progressiva del parc automobilístic amb vehicles més eficients i desenvolupar una política de teletreball més enllà de la pandèmia.
Un pas més per poder complir els objectius de desenvolupament sostenible i assolir els paràmetres marcats per l'acord de París.
Informa: Oliver Jaén
Imatges: Marta Pons-Arxiu RTVA