L'accident del túnel de les dos Valires: una tragèdia encara sense justícia

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Aquest dijous, 7 de novembre, es compleixen 15 anys del fatídic accident a la vessant massanenca del túnel de les dos Valires. Un sinistre d'extrema gravetat durant les obres de construcció d'aquesta infraestructura que es va saldar amb la mort de cinc treballadors. Sis més van resultar ferits de diversa consideració.

L'accident del túnel de les dos Valires ha estat, sens dubte, un dels més tràgics de la història d'Andorra. També un dels que més repercussió ha tingut fora de les nostres fronteres. Hem volgut recordar com es va desenvolupar aquella trista jornada amb professionals de la informació que la van viure en primera persona. 

"El que veia era ferralla, tot estava enfonsat, acabava de passar feia cinc minuts" recorda la Diana Pérez, periodista Agència de Notícies Andorrana. L'Òscar Julià, operador de càmera d'Andorra Televisió, es va trobar que "quan vaig arribar hi havia molt pols i encara no es podia baixar, però era molt bèstia". En el cas de l'aleshores periodista del Diari d'Andorra, Cinta Audí, destaca que "hi havia molt de caos inicialment perquè no se sabia ben bé si s'havia enfonsat una part o tota, quanta gent hi havia atrapada...". "Imposava molt" diu la Marta Tort que va cobrir el sinistre per l'Agència de Notícies Andorrana "era tota una plataforma bestial esfondrada i feia bastanta impressió".

Una experiència "terrible"

En algun moment del dia, fins i tot, tots ells van deixar de gravar i de fer fotos davant la magnitud de la tragèdia. Una situació que els va produir "molta pena perquè sentia els homes cridant i plorant". Uns crits dels treballadors atrapats que els van glaçar la sang, "va ser terrible, terrorífic". Tot plegat, unit a la durada de les operacions de rescat, els va "afectar molt" a nivell tant professional com personal. La Diana, per exemple, va demanar a la seva cap a l'agència que la rellevés del seguiment perquè "no podia ni dormir". Coincideixen que "per la magnitud" va ser el succés més rellevant que han hagut de cobrir a Andorra.

Quinze anys després encara no hi ha hagut judici per l'esfondrament de l'estructura del viaducte en aquesta boca oest del túnel de les dos Valires. Aquest dimecres, sense anar més lluny, vam conèixer que el cas havia avançat els darrers mesos i podria jutjar-se a la Batllia l'any vinent. Mentrestant, un monòlit recorda per sempre les víctimes del tràgic succés.

Informa: Sergi Cano

Imatges: Nil Forcada - Javier Martín

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.