Acció Feminista critica el SIAD i vol l'avortament amb cobertura sanitària a Andorra

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Acció Feminista reivindica l'avortament legal, segur i gratuït a Andorra, amb cobertura sanitària. Ho fa en el marc del Dia internacional per la despenalització de l'avortament, que se celebra dissabte. L'associació denuncia que el SIAD no funciona i ofereix informació a les dones que volen avortar a la Seu d'Urgell. També demana que el Govern n'assumeixi el cost.

Acció Feminista aprofita que el Dia internacional pels drets sexuals i reproductius i per la despenalització de l'avortament és dissabte per iniciar una campanya destinada a informar les dones d'Andorra que volen avortar a l'hospital de la Seu d'Urgell. Els expliquen que al centre només es practiquen avortaments farmacològics en embarassos de menys de 9 setmanes i amb uns horaris i calendaris determinats. A més proposen que el cost del servei sigui assumit pel Govern. Tot plegat perquè l'associació ha constatat que el SIAD no funciona.

Aurora Baena d'Acció Feminista assegura que les xifres són molt minses. "Només 36 dones han fet ús el darrer any d'aquest servei, una xifra molt més gran de dones que té el país". I exposa els motius. "Primera les dones no el reben com un espai de servei i segona sabem que dones que hi han anat no han rebut la informació adient".

L'associació recorda que l'any passat 142 dones van interrompre voluntàriament l'embaràs al sistema públic català i exigeix la legalització de l'avortament al país. I que sigui amb la corresponent cobertura sanitària, perquè si no és així, es seguiria penalitzant. Baena considera que "es cau en una discriminació en les dones que no tenen les possibilitats econòmiques de sufragar un servei d'aquest tipus".

Acció Feminista demana concreció al Govern quan parla d'un possible reemborsament per part de la CASS i exigeix un centre que tracti de manera global i integrada la salut sexual i reproductiva de les dones.

La despenalització serà aquesta legislatura

I el cap de Govern s'ha pronunciat sobre fins a quin punt el Vaticà pot intercedir en la despenalització de l'avortament i els terminis del procés. Aquest divendres s'ha trobat amb el cardenal Pietro Parolín.

"Els tempos els fixem nosaltres, això al final és una decisió sobirana, per bé que és un procés que volem que sigui compartit. Però nosaltres ens fixem com a fita màxima el final d'aquesta legislatura, però evidentment, a ningú se li escapa que si volem tenir aquesta qüestió resolta abans de final de legislatura, l'any que ve s'ha de posar fil a l'agulla."

Xavier Espot, cap de Govern

Informa: Sergi Cano

Imatges: Kevin Ribeiro

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.