L'acció humana multiplica el risc d'allaus
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
En seixanta anys, a Andorra s'han registrat 164 episodis d'accidents per allaus amb persones involucrades.
La primera mort la registra el cos de bombers el 1964: un home que queda colgat sota la neu al Port d'Envalira. Fins a l'any 2024 han mort, en aquestes circumstàncies, 21 persones, 35 han resultat ferides i hi ha hagut 108 accidents.
Fa uns dies, a Tromso, Noruega, un equip d'investigadors de la muntanya d'Andorra Recerca i Innovació va presentar per primera vegada el mapa d'accidents a Andorra, on es posa de manifest que, avui dia, la majoria són provocats per l'home, que subestima un dels riscos d'allaus més freqüent, el nivell 3, quan el mantell nival comença a ser inestable.
Any 1964: un home queda colgat al Port d'Envalira. Els bombers el desenterraran quan la neu s'hagi fos. Any 1971: El Pas de la Casa, una allau que arriba al poble mata una metgessa que es trobava al Centre de Salut. Des de l'ARI s'han recopilat un total de 164 episodis d'allaus amb implicació de persones. Allò que a l'inici eren desastres naturals s'ha convertit en desastres provocats per l'acció de l'home.
"Les primeres allaus, dels anys setanta o vuitanta, eren per causes naturals i amb gent que moria per efecte col·lateral; a partir de llavors, els accidents es donaven prop de les estacions d'esquí a causa de l'esquí fora pista, i avui dia, l'esquí de muntanya n'és el culpable."
Aina Margalef, investigadora ARI
Tot i la pujada d'activitats relacionades amb la neu, no ha augmentat la mortalitat, i és que anem més ben equipats. Això sí, l'estadística diu que no som conscients del que signifiquen les alertes. Prop de la meitat dels accidents, un 46%, es produeixen en nivell 3, un dels més freqüents a l'hivern, quan el mantell és inestable.
"El problema que tenim amb aquest perill és que la gent el subestima. Sí que volem fer èmfasi a llegir el butlletí i entendre'l, i per poder entendre el butlletí és important formar-se. Per això intentem formar tota aquesta població que fa esports de muntanya."
Aina Margalef, investigadora ARI
Els resultats sobre el mapa han permès veure que les allaus cauen de dos-cents metres més amunt que al Pirineu català, cap als 2.600 metres d'altura. El que coincideix és l'angle de sortida, entre 36 i 40 graus.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Eric Mompel