L'acord d'associació podria afectar els requisits del català
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La seguretat ciutadana no hauria de minvar amb l'acord d'associació, ni tampoc arribaria un creixement poblacional desmesurat. A més, és possible que hi hagués canvis en la legislació quant als requisits per demanar el coneixement del català. Són tres de les conclusions de caràcter més social de l'estudi d'impacte d'Andorra Recerca i Innovació que el seu autor ha compartit aquest dimecres amb aquesta casa. Si hi podria haver alguna afectació en l'aspecte identitari.
L'investigador de l'AR+I, Yvan Lara, ha explicat que la pèrdua de la seguretat està vinculada amb un nivell d'atur molt baix, una elevada desigualtat en els ingressos i la presència de barris degradats que criden a la delinqüència, uns factors que actualment no són presents al país o ho són en nivells molt baixos. Això, ha remarcat, no canviarà amb l'acord d'associació.
"Podem pensar que el fet que ara no es controlin igual els antecedents penals o que pugui entrar més població, que no és el cas, dispararà la inseguretat, però és que la inseguretat no depèn d'això".
Yvan Lara, investigador de l'AR+I
Per ara, es preveuen dos escenaris. El primer és que els Governs dels pròxims 25 anys no limitin el creixement demogràfic i que les empreses obrin quotes quan necessitin personal. Si això passés, assegura, podrien arribar més persones que no pas sense l'acord d'associació, a causa de l'atractiu d'Andorra. El segon cas és que Andorra es plantegi limitar el creixement. Si ho volgués fer des de zero, amb l'acord no es podria. Tanmateix, es podria limitar anualment l'entrada entre 75 i 200 persones aproximadament.
Quant al català, amb l'acord d'associació les empreses podrien demanar un certificat de llengua, però existeix la possibilitat que es pugui exigir als ciutadans de la Unió Europea quan renovin la residència. En aquest sentit, Lara assenyala que potser s'hauria d'explotar la via de demanar el coneixement de la llengua des de les empreses. Tampoc és segur que llei del català es mantindria.
Amb tot, l'investigador ha destacat que qualsevol escenari que impliqui que Andorra no tingui un acord d'associació amb la UE empitjoraria la situació del país, ja que opina que els sectors tradicionals pateixen una degradació i que hi ha unes conseqüències a votar no a l'acord.
Informa: Anna Casanova