El 'no' a l'acord amb la UE s'imposaria si ara se celebrés el referèndum

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

En un referèndum sobre l'acord d'associació amb la Unió Europea, ara mateix guanyaria el no. Així ho reflecteix el darrer Observatori d'Andorra Recerca+Innovació, que també recull una opinió regular pel que fa a l'estratègia comunicativa del Govern i un increment de l'interès en mantenir l'status quo entre nacionals i residents.

Gairebé el 47% dels més de 800 enquestats durant el passat mes d'octubre votarien en contra de l'acord d'associació amb la Unió Europea si ara mateix se celebrés la consulta popular, que es retarda a causa de l'alentiment en la revisió jurídica del text per part de la Comissió Europea. Seguint amb l'hipotètic resultat del referèndum, els vots dels indecisos que no saben i no contesten pujaria al 29,2%, una xifra superior al 24% dels que estan a favor.

Pel que fa a la decisió de vot en funció del nivell de coneixement sobre l'acord, entre els que estan més informats despunta el vot a favor en un 55%, mentre que entre els que estan poc o gens informats, sobresurt amb escreix la indecisió i el vot en contra. En general, més de la meitat dels participants, tant andorrans com no andorrans, considera que manca informació i ressalta la opinió regular sobre com l'executiu està comunicant el projecte.

Beneficis i perjudicis de l'acord

Tot i el resultat hipotètic de les votacions, la valoració global sobre l'impacte de l'acord està força equilibrada entre els que creuen que és positiu i els que pensen el contrari. Si bé durant el primer semestre l'opinió favorable estava lleugerament per sobre, en aquest segon semestre la situació s'agreuja i despunta la visió negativa.

Si entrem al detall, entre els aspectes positius del text ressalten les relacions internacionals, la millora en el tracte dels andorrans a l'exterior i les oportunitats pels joves, beneficis que perden punts si els comparem amb les valoracions que van tenir a l'enquesta política del mes d'agost. Pel que fa als principals perjudicis, segueix destacant la política migratòria, seguida de la pèrdua de sobirania i l'impacte en el creixement urbanístic sostenible.

Amb tot, l'enquesta també planteja quin tipus de relació hauria de tenir Andorra vers la Unió Europea i ressalta el manteniment dels acords actuals, és a dir, l'status quo. Una proposta que se situa en el 40% en el cas dels nacionals i en el 35% entre els residents, percentatges que augmenten 5 punts percentuals respectivament si comparem el segon i el primer semestre d'enguany.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Èric Mompel

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.