L'actuació contra la violència de gènere s'ha d'acompanyar de context
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
En els judicis de violència de gènere cada vegada s'aporta més documentació. Baixes, processos mèdics i canvis de domicili poden ser proves que ajudin la causa de la víctima en el procés. Justament, aquest divendres s'ha fet una xerrada de formació a la policia on un dels missatges és que en matèria d'investigació no es pot donar res per fet.
Desapendre per aprendre. Deixar de banda els prejudicis i les inèrcies de treball per reflexionar. És el missatge que Víctor Correas, magistrat de la secció 4a de l’Audiència Provincial de Girona, especialitzada en violència sobre la dona, ha transmès durant la seva xerrada a la policia.
Reconeix que, sovint, "la càrrega de feina no ens dona el temps i l'espai per reflexionar sobre l'eficiència del que estem fent". Emfatitza la importància de tenir en compte "la gran diversitat", tant de víctimes com de situacions.
Correas també recomana investigacions més completes per aportar un valor al procés judicial i posa un exemple.
"Imaginem una víctima que comença a tenir idees suïcides després d'haver patit violència sexual. O baixes laborals. O canvi de lloc de treball, de residència... aquesta informació ens serveix per donar context a la denúncia de la víctima. Llavors ja no tenim només una versió que sotmetem a judici pel fet d'analitzar-la des d'un punt de vista de credibilitat".
Víctor Correas, magistrat especialista en violència de gènere envers els dones
En l'últim semestre la policia ha detingut 23 homes relacionats amb violència de gènere, una xifra propera al global de l'any passat. La xifra fluctua segons la casuística i el nombre de denúncies interposades durant l'any. La policia dins l'àrea policial judicial i investigació criminal hi ha un grup d'un comandament i cinc agents dedicats de manera específica que vetllen junt a Afers Socials i la Justícia.
"La denúncia per violència de gènere o per violència sexual té un format específic. Té una sèrie de preguntes, un quadre de valoració de risc i, a partir d'aquí, s'activen tots els recursos: l'advocat d'ofici, el forense, serveis socials... justament per donar resposta i, fins i tot, generar una ordre d'allunyament o de protecció".
Antoni Rodríguez, director adjunt de la policia
La policia està permanentment revisant protocols però el que demana és que les víctimes confiïn en el sistema i que denunciïn.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares