L'ACU alerta: "Andorra s'està convertint en un país pobre i ara entrarem dins del llindar de la pobresa energètica"
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La setmana passada coneixíem l'IPC avançat del mes de juny, que supera el 7%. En només quatre mesos, s'ha incrementat quatre punts percentuals. Cada cop doncs a la població se li fa més complicat arribar a final de mes i amb un preu dels carburants enfilat, l'ACU es tem que a l'hivern hi hagi cases que no puguin fer front a les despeses de calefacció.
D'un 4% al 7,3. L'escalada meteòrica de l'índex de preus al consum ha estat en tan sols quatre mesos. La conseqüència, és que cada cop més paguem les coses més cares.
Té aturador aquesta situació abans de final d'any? Des de l'ACU tenen el temor que es tanqui el 2022 amb un IPC del 10%, i creuen que ha arribat el moment de prendre mesures.
"Nosaltres no hem pres cap mesura perquè a la gent se li limiti aquesta pujada de l'IPC", comenta el president de l'entitat, Lluís Ferreira, que també afegeix que, pel que fa als carburants, "s'han donat ajudes als transportistes, però la gent continua pagant el mateix i cada dia les pujades són més besties".
Precisament, els combustibles fòssils són un dels grans motius que hi ha darrere d'aquest IPC. I és que el preu del gasoil s'ha enfilat a 1,8 euros el litre.
Una situació ara complicada per als conductors, però que a l'hivern ho podria ser per a tota la ciutadania. Escalfar les llars, serà cada vegada més car.
"Andorra s'està convertint en un país pobre a nivell general i ara entrarem dins del llindar de la pobresa energètica. Arribarem a un punt que hi haurà famílies que no es podran pagar la calefacció" Lluís Ferreira, president de l'ACU.
Davant aquesta situació, Ferreira tem que l'economia entri en recessió, no és optimista i creu que ens estem encaminant a una crisi pitjor que la del 2008.
"En el seu dia va ser una crisi immobiliària i no va tenir més afectacions que aquesta derivada dels Estats Units. El problema és que avui dia tenim una crisi energètica, de l'habitatge i monetària molt bèstia"
Perquè l'IPC disparat no és només a Andorra, sinó també als estats veïns, amb Espanya, per exemple, marcant rècord històric dels últims 37 anys.
Una de les bases econòmiques del Principat és precisament el turisme, que depèn molt dels visitants de proximitat. Per això, si decideixen apostar per un turisme nacional, Ferreira creu que les coses al país es posaran encara més complicades.
Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Àlex Vinyal