Els acúfens, l'horror de viure amb un soroll a les orelles
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Es calcula que entre un 15 i un 20% de la població pateix d'acúfens, un so que no és extern i que altres persones el senten. És més comú entre les persones amb més edat. S'acostuma a dir que és benigne, tot i que suposa un veritable calvari per als que el pateixen.
S'imaginen el que és viure sentint sorolls que ningú més sent? És el que pateixen les persones que tenen acúfens. Es considera una patologia que és suportable però que provoca molts maldecaps als afectats.
"És la percepció d'un so en absència d'un senyal extern. Normalment el pacient ho sent com si fos un xiulet o el so d'una màquina o d'aigua corrent o, fins i tot, el batec del cor."
Kharen Espitia, otorrinolaringòloga SAAS
El Joan és un professional liberal que el gener passat va començar a detectar que en tenia però només en una orella. Va consultar un especialista i li van confirmar que eren causats per l'estrès. Des de llavors el seu estat anímic se n'ha ressentit.
"Quan estàs en un espai tancat que hi ha converses creuades s'intensifica o quan estàs en un lloc on hi ha aire condicionat també s'intensifica. Realment és molt molest. Això fa que, de retruc, tot el teu humor canviï. Sempre estàs sentint una coseta i te n'oblides i dius no el sento. I en el moment en què dius no el sento és quan el tornes a sentir."
Joan Miró, advocat
No hi ha cura, per ara, per a aquesta patologia. Això sí, es poden usar audiòfons per intentar que afectin el mínim possible o, simplement, es pot intentar acostumar-s'hi.
"Els audiòfons poden ajudar perquè la gent quan perd audició, els audiòfons, com que milloren aquesta sensació, emmascaren el soroll o, fins i tot en algun tipus d'audiòfons, posen algun soroll com so blanc per enganyar el cervell."
Kharen Espitia, otorrinolaringòloga SAAS
Hi ha orígens diversos, per exemple, poden ser causats per problemes d'audició, com també per lesions al cap o al coll. Finalment, s'ha de destacar que pot ser permanent o intermitent.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Èric Mompel-Pau Bonastre