Els advocats recorren als grups parlamentaris per incloure canvis en la llei de l'advocacia i evitar l'intrusisme jurídic
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Col·legi d'Advocats ha iniciat una ronda de reunions amb els grups parlamentaris per incloure en la llei de l'advocacia dues peticions que el Govern no recull.
D'una banda, reclama precisar amb més detall les activitats que els advocats exerceixen en exclusiva vinculades amb l'assessorament, la consulta i l'elaboració d'informes jurídics, per mitigar l'intrusisme. Un aspecte que, assegura, ja s'aplica en l'àmbit europeu i que es demana des de fa anys. El vicedegà, Xavier Sopena, destaca que "l'advocat no és únicament el professional que té el monopoli per anar davant de la justícia, sinó que també té un vessant d'assessorament, preventiva diria, que és tant import com la processal". "El que es tracta és de preservar aquesta característica perquè bàsicament som els únics que tenim els coneixements jurídics", ha afegit.
D'altra, demanen que la modificació dels estatuts es pugui aprovar per majoria simple de l'assemblea general. Així ho ha explicat la degana, Sònia Baixench, que ha argumentat que "la llei preveu un termini de tres mesos per adaptar els estatus a la llei. Per més que s'aprovi aquesta llei, ens podríem trobar sense la majoria necessària per després adequar els estatuts perquè el percentatge de no exercents en la nostra professió és important".
En la sessió de dijous el Consell General votarà la llei òmnibus de justícia que pretén aplicar un pla de xoc per millorar el col·lapse del sistema. El Col·legi d'Advocats palesa que a hores d'ara no han notat cap millora, tot i que espera que l'augment d'efectius que preveu el text pot millorar la situació. D'altra banda, ha tornat a criticar la "inseguretat jurídica" que, assegura, es crea amb les disposicions addicionals, com les que inclou la llei del pressupost que "frena l'accés a la jurisdicció, tant ordinària com extraordinària".
Quant als pagaments dels torns d'ofici, el gremi espera lliurar una proposta abans que s'esgoti la legislatura al ministeri d'Interior. Una proposta, que sense concretar cap detall, explica que ha d'atendre dues preocupacions: actualitzar el valor dels honoraris, que troben insuficients, i regular la figura, tenint en compte l'experiència amb el judici de la causa primera de BPA.
El col·legi també ha avançat que la setmana que ve hi ha prevista una reunió entre el consell de col·legis i la secretaria d'Estat d'Afers Europeus per actualitzar l'estat de les negociacions per a l'acord d'associació amb la UE en matèria de professions liberals.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Nil Forcada