Afers Socials treballa en una eina pionera d'avaluació de les persones amb discapacitat per millorar les seves aptituds
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Govern canviarà el sistema d'avaluació de les persones amb discapacitat per fomentar les aptituds. És una eina pionera als països nòrdics, que es basa a proveir els suports necessaris per desenvolupar tasques a persones que no poden fer-les.
Utilitzar un calçador per posar-se els mitjons és un suport que permet a una persona amb mobilitat reduïda fer una tasca que a priori no li era possible.
És un exemple del que definirà la nova eina que està estudiant el Ministeri d'Afers Socials, basada en l'escala de qualitat de vida de Schalock i Verdugo.
Aquesta entén que hi ha un conjunt de factors que defineixen el benestar personal i presenta vuit indicadors per avaluar-lo. Per exemple, l'autocura, l'autodeterminació i la mobilitat.
"L'avaluador ha de posar la puntuació del que és capaç de fer la persona, si ho pot fer amb ajuda verbal o física o si no és capaç de fer-ho", ha explicat la cap de l'Area de Promoció de l'Autonomia Personal, Raquel Guàrdia. Ha afegit que "incloem aspectes de la persona que abans no teníem en compte".
L'eina s'està desenvolupant amb experts de la Universitat de Barcelona des del 2017, però la crisi sanitària ha impedit complir els terminis per iniciar-la. De moment, ja s'ha dut a terme una prova pilot i s'està estudiant la ponderació per definir el grau de menyscabament de les persones avaluades.
En aquesta, "a més de puntuar el que és capaç de fer o no la persona, també es tindrà en compte l'entorn i la patologia mèdica", ha detallat Guàrdia.
L'eina estarà dividida per edats: fins a 6 anys, de 6 a 16 i a partir de 16. A més, es preveu fer revisions d'aquestes avaluacions cada cert temps, ja que, precisament, el model preveu una millora per part de la persona.
Des de la Federació d'Associacions de Persones amb Discapacitat, consideren que els canvis són necessaris, tot i que no han entrat a valorar el detall perquè encara no se'ls ha facilitat un esborrany.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Desirée Sala-Arxiu RTVA
Locució: Sílvia Mestre