L'Agència de Ciberseguretat alerta que l'atac a MoraBanc es pot repetir a altres entitats bancàries

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La ciberestafa a MoraBanc és un exemple del que poden passar la resta d'entitats bancàries d'aquí a final d'any. Així ho reconeix l'Agència Nacional de Ciberseguretat que preveu un creixement important del phishing. Demana consciència als usuaris perquè telefonin abans de prémer cap enllaç. 

L'Agència de Ciberseguretat alerta: aquest 2023 hi haurà el nombre més gran de ciberatacs de la història del país. I és que el de MoraBanc no és més que un exemple del que pot tornar a passar d'aquí a final d'any. Atacs especialment complexos dirigits a recaptar milers d'euros en el menor temps possible. Compte, perquè Creand, Andbank i la resta de grans empreses també poden ser un objectiu llaminer. "Estan a l'alerta totes les entitats perquè estem veient phising diaris", explica el responsable de l'Agència Nacional de Ciberseguretat, Jordi Ubach. I afegeix que pot comportar un "gran rendiment econòmic".

El que més preocupa de tot el que ha passat és que, segons Ubach, ni MoraBanc ni l'Agència i Andorra Telecom hi podien fer gaire més del que han fet. Els ciberdelinqüents saben que l'usuari és l'esglaó més dèbil i fan servir el phishing per obtenir benefici de manera ràpida. Ubach detalla que "són atacs molt estudiats i molt elaborats i hi ha una falta de conscienciació".

Amb això sobre la taula, què pot fer l'usuari per assegurar-se que no cau en el parany? "Contactar directament amb l'entitat. I servirà per posar l'entitat en alerta", detalla el responsable de l'agència.

Ubach reconeix que en molts casos, la ciberseguretat topa amb la usabilitat i que això dificulta posar barreres als ciberdelinqüents

Les petites i mitjanes empreses, un altre dels objectius

Un altre objectiu per als ciberdelinqüents són les petites i mitjanes empreses. 

Negocis que, en molts casos, no tenen una línia de defensa forta i que mantenen les seves dades bancàries relativament desprotegides. Tot i això, l'agència aplaudeix el pas que s'està fent amb el programa de digitalització i dona alguns consells senzills per blindar la informació més sensible.

Ubach explica quines mesures poden ajudar a prevenir aquests atacs. "Activar el tallafoc del router que ens proporciona l'empresa, tenir els dispositius actualitzats i canviar les contrasenyes."

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Nil Forcada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.