S'agreuja el problema de l'habitatge i la precarització en l'informe 2022 del raonador del ciutadà

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La problemàtica de l'habitatge continua predominant amb escreix les queixes i consultes al raonador del ciutadà. L'any passat, especialment per rescissions de contractes i augment del lloguer. Les dones amb fills a càrrec que viuen a parròquies centrals són les més afectades. Creix el percentatge d'usuaris que rep ajuts. És indicador de l'agreujament de la situació. 

Increment del 60% dels dossiers relacionats amb l'habitatge, xifra que segons l'Informe del raonador del ciutadà de l'any passat mostra el neguit creixent d'aquesta problemàtica. En total s'han obert gairebé 300 expedients, la majoria en aquest sector, seguit dels afers socials. 

Principals motius dels expedients sobre habitatge

Entre els 123 expedients relacionats amb l'habitatge, predomina la rescissió del contracte de lloguer, que se n'endú una seixantena, seguit dels 20 per augment de lloguer, 13 relacionats amb informació vinculada amb la llei d'arrendaments i noves mesures i 8 lligats a despeses. El raonador reitera la necessitat que es mantingui la congelació dels lloguers fins que no es destensi el mercat. 

Perfil dels afectats

De l'enquesta que s'ha elaborat entre els llogaters que han presentat aquests expedients, predominen les dones entre 33 i 55 anys amb fills a càrrec, amb o sense parella, que viuen a parròquies centrals, tot i que la problemàtica cada cop s'expandeix a més territoris. Són persones que reben cada cop més ajuts socials, fet que denota més precarització, i que destinen més del 40% dels ingressos a pagar al lloguer, xifra per sobre del recomanable a nivell europeu. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: David Moreno-Arxiu RTVA
Grafisme: Hèctor Perna

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.