L'aigua protagonitza la setzena edició dels debats de la SAC
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Aquest dimarts s’ha celebrat la setzena edició dels debats de recerca de la Societat Andorrana de Ciències, que tenia com a tema principal l’aigua.
D’aquest gran tema n’han derivat altres, com és el canvi climàtic. Un dels treballs que s’han presentat fa referència, precisament, a diferents índexs climàtics, i s’han analitzat diferents indicadors de l’evolució de les pluges i les temperatures des del 1986 fins al 2100.
Una de les principals conclusions és que ha tingut un major impacte en la temperatura, i que l’augment serà especialment important a partir de la meitat del segle 21. A més, l’any 2050 ja s’assolirà un augment de més d’1,5 graus. Ens ho ha explicat el ponent, Alexandre Quintana.
"És especialment accentuat a partir de la segona meitat del s. XXI i depèn de l'escenari socioeconòmic que mantinguin els diferents Governs, ja que si fan mesures per pal·liar les conseqüències dels gasos d'efecte hivernacle i per intentar reduir-los, s'aconseguirà reduir la temperatura a finals de segle, però, si no, augmentarà considerablement superant entre dos i tres graus en pocs anys."
Alexandre Quintana, geògraf
Una altra de les xerrades també ha parlat sobre el canvi climàtic, en aquest cas, l’impacte al riu Valira. La investigadora d’Andorra Recerca i Innovació ha presentat els resultats d’un model que s’està treballant i que permet projectar el futur d’escenaris suposats, però totalment factibles en els pròxims 20 anys.
"Una de les novetats que presentarem són les projeccions dels cabals que vam tenir el 2022, que va haver-hi una època de sequera, en les condicions d'augment de temperatura en el futur, on veurem que hi ha dos mínims durant l'any que poden ser preocupants quan les sequeres són prolongades en el temps. És bo que puguem identificar quin és aquest volum de cabal que deixem de tenir disponible durant alguns mesos de l'any per poder desplegar mesures adaptatives o més eficients quant a l'ús de l'aigua."
Marta Domènech, doctora i investigadora d'Andorra Recerca + Innovació
Informa: Pilar Candel