Albert Villaró guanya el premi Josep Pla

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'escriptor, arxiver i arqueòleg andorrà Albert Villaró ha guanyat aquesta nit el 46è Premi Josep Pla de prosa en català amb la seva novel·la "Els ambaixadors", que havia presentat amb el pseudònim de Bartomeu Porredon. Villaró construeix en la novel·la guanyadora del Pla una història d'espies que part de què hauria passat si els anomenats Fets d'Octubre de 1934 en els quals Lluís Companys va proclamar l'Estat Català no haguessin acabat amb el president català i gran part del seu govern a la presó. La novel·la s'esditarà el 6 de febrer. Ahir, l'Editorial Destino entregava els primers guardons literaris de l'any, amb què també es va lliurar el premi Nadal. Va ser per a Carmen Amoraga i l'obra "La vida era eso".

Albert Villaró ha convençut el jurat del premi Josep Pla amb el seu habitual toc d´humor i una imaginativa que aconsegueix plantejar una cara B de la realitat.  

Feia temps que es parlava de la nova novel·la "Els ambaixadors", un text que parteix del 1934 i se centra en els anys 40, quan el protagonista rep l'encàrrec de la República catalana de reinstaurar un sistema d'espionatge a Catalunya, i que es planteja què hagués passat si Companys no hagués estat empresonat i la República Catalana hagués prosperat.  Per l'autor, "hi ha una part de diversió i de voler jugar" perquè ha imaginat "un passat sense la guerra civil".

El jurat del premi Pla estava integrat per Sebastià Alzamora, Berta Bruna, Rosa Cabré, Antoni Pladevall i Àlex Susanna.

L´altra guardonada de la nit va ser l´escriptora i periodista valenciana Carmen Amoraga amb  "La vida era eso", que aborda la superació de la mort d´un ésser estimat i com aprendre a perdre és aprendre a viure. En aquest cas la protagonista troba refugi a les xarxes socials. Amoraga explica com la protagonista "troba les eines per superar les fases del dol a través del món virtual".

Els primers premis literaris de l´any ja tenen propietaris. L´obra de Carmen Amorga s´editarà el dia 4 de febrer i "Els ambaixadors", d´Albert Villaró, el dia 6.

Informa: Rosa Alberch/Agències    Imatge: XTVL-TV3

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.