Albirada una ossa passejant pel costat de la carretera de la Cortinada

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La Cortinada s'ha despertat aquest matí de dimarts amb un convidat d'excepció. Una ossa ha estat vist enmig d'un prat prop de la zona urbana. Els banders en fan el seguiment des de dilluns a la tarda i demanen tranquil·litat. S'han posat en contacte amb els ramaders de la parròquia, sense que s'hagi detectat problemes als ramats.   

Els pagesos d'Ordino asseguren que l’ossa no ha causat cap dany als ramats ni a les explotacions. En aquella zona se n’han observat en altres ocasions, i tot i que aquest hagi passat molt a prop del nucli urbà, es mostren segurs i diuen que no els suposa una amenaça.

"Segons els experts és una ossa jove, d'uns quatre anys, i segurament ha baixat a aquesta zona més de vall per travessar, perquè les osses de forma natural travessen d'un costat de la vall a l'altre i, potser en aquest moment s'estava despertant l'activitat humana i ha tornat a amagar-se cap al bosc".

Ferran Teixidó, director dels banders

Ara els banders demanen tranquil·litat.

"El missatge que hem de donar és de tranquil·litat. Al final, amb totes les osses que hem tingut per la zona d'Andorra, que entren i surten, no hem tingut cap problema. Aquest dimarts mateix hem pogut parlar amb un col·lectiu que pot estar molt afectat com és la ramaderia, i en principi no ha afectat en cap ramat. De fet, estan molt tranquils, no hi ha hagut cap problemàtica".

Ferran Teixidó, director dels banders

En aquest sentit, la cònsol major d'Ordino, Maria del Mar Coma, assegura que "els banders estan al cas dels moviments d'aquesta ossa i, per tant, penso que hem d'estar tranquils".

Els banders analitzen ara el rastre de l'ossa per identificar-lo i conèixer la seva ruta. Recorden que ja hi ha una vuitantena d'exemplars al Pirineu i que la seva presència és un senyal del bon l'estat de conservació de les muntanyes i del seu hàbitat. 

I si em trobo una ossa, què faig?

Les autoritats han tornat a advertir que en cas de trobar-se una ossa, el que s'ha de fer és mantenir la calma i marxar a poc a poc de la zona. L'animal els olorarà, però no els atacarà si no se sent amenaçat. I sobretot, evitar córrer. Marxar amb calma, a poc a poc. 

Informa Ana Alamán-Gerard Castillo
Imatges: Xarxes socials

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.