Alerta per onada de calor: què hem de fer?

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Protecció Civil ha activat una prealerta per altes temperatures al centre i sud del país, després que el Servei Meteorològic hagi emès un avís taronja per onada de calor els tres dies vinents. L’episodi s’allargarà fins dijous, amb valors que poden arribar als 36 graus. Les autoritats recomanen limitar l'activitat a l'aire lliure i hidratar-se al màxim possible. 

El centre i sud del país es tenyeixen de taronja, que vol dir perill important, arran de l'avís que ha activat Protecció civil per l'arribada d'una onada de calor que va començar aquest dilluns i que es preveu que toqui sostre dimecres. La previsió és que els termòmetres assoleixin els 36 graus, un fenomen que també estan vivint els territoris veïns. De moment, el nord es manté un punt per sota amb temperatures una mica més fresques. És una situació habitual o disparada per l'època? 

El nostre meteoròleg, Josep Tomàs, constata que se surt de la norma. "Que hi hagi onades de calor al Pirineu no és massa habitual, sí que n'hi ha de tant. L'any passat i l'anterior sí que n'hi va haver força, aquesta és la primera. En aquest sentit, hem guanyat temps a l'estiu, però les temperatures estan molt pel damunt pel que tocaria un estiu normal".

 

Els experts recomanen que no s'abaixi la guàrdia quan cau el sol. I és que la passada va ser la primera nit tropical "amb valors de més de 20 graus al sud del país que es poden tornar a repetir al llarg d'aquests dos propers dies", prossegueix Tomàs.

El risc d’incendis es manté en el nivell 1 només a la zona sud fins als 2.000 metres. A la resta del país el nivell és 0. Ara bé, davant les previsions de calor i baixa humitat per als pròxims dies, el cos de bombers alerta que, possiblement, caldrà augmentar aquests nivells. I per gestionar-ho, Protecció civil repassa alguns consells per evitar les conseqüències d'una onada de calor, com ara cops de calor, insolacions o deshidratació, tant de dia com de nit.

Cal limitar i reduir la intensitat de les activitats físiques a l'aire lliure en hores punta. Hidratar-se sovint, fer àpats suaus i frescos i portar roba lleugera, protegint especialment el cap. Recomanacions especialment importants per a nadons, infants, gent gran, pacients amb patologies i animals de companyia. 

És important refrigerar els espais tancats i es recomana tancar finestres exposades al sol i obrir-les durant la nit, a banda d'utilitzar sistemes de climatització que ajuden a rebaixar la temperatura. 

I pel que fa a col·lectius vulnerables, s'aconsella reforçar el seguiment i l'atenció a persones grans o amb alguna malaltia que viuen soles. En col·laboració amb Afers Socials, s'han traslladat consells d’autoprotecció específics als centres de dia, llars de jubilats i centres sociosanitaris. Més informació i recomanacions, al web de Protecció Civil i al del Servei meteorològic.

Informa: Redacció

Imatge: Servei Meteorològic d'Andorra

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.