Alguns productors de vi calculen una pèrdua del 50% de la collita a causa de la malaltia del míldiu a les vinyes
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Els productors de vins d'altura afronten un any complicat. Com a Catalunya, i altres zones vitícoles properes, el míldiu, una malaltia produïda per fongs, també ha tingut incidència a Andorra. Alguns cellers, com el Mas Berenguer, calculen que enguany perdran un 50% de la collita.
Des que va posar en marxa fa gairebé una dècada la producció de vi a la centenària masia familiar del Pui d'Olivesa, el propietari del celler Mas Berenguer, Carles Verdaguer no recorda una afectació tan gran del míldiu a les vinyes com la viscuda aquest any.
Com en altres regions properes, el fong ha actuat amb molta virulència, ha assenyalat Verdaguer. "Hi ha hagut molts problemes, Catalunya i La Rioja també estan molt tocats".
Al celler Mas Berenguer, amb poc més d'una hectàrea d'extensió i prop de cinc mil ceps dedicats a la producció de vins blancs i un d'escumós rosat, les pèrdues es calculen en un 50% de la collita.
Verdaguer assegura que "de raïm negre pinot noir no salvarem res" però espera salvar tot el blanc chardonnay. El propietari del celler Mas Berenguer, també ha explicat que "a la vinya has de ser molt curós, estar molt a sobre i procurar que no entrin aquestes malalties, però "hi ha vegades que no s'hi pot fer res".
La iniciativa promoguda pels ministeris de Turisme i Medi Ambient, conjuntament amb els productors, per aconseguir un distintiu d'origen i qualitat per als vins d'altura andorrans, pot suposar un impuls molt beneficiós per als cinc cellers del país.
Verdaguer ho veu amb bons ulls. Creu que pot ser beneficiós a l'hora d'exportar, ja que segons ha comentat ara mateix hi ha molts problemes per fer-ho.
El mes vinent es farà una verema més reduïda que mai a les vinyes de la carretera de Fontaneda. Cap a final d'any s'espera embotellar el vi que ara dorm a la sala de bótes per distribuir-lo íntegrament al país.
Informa: Joan López
Imatges: Anna Romagosa