Alimentació d'estiu: Què recomanen els experts que es mengi per combatre la calor?
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Com combatre la calor amb una bona alimentació d'estiu? Mantenir-nos hidratats i menjar fruites i verdures de temporada com el meló o el carbassó són alguns dels suggeriments de la dietista Katia Durich. En cas contrari, podríem patir mal de cap, confusió mental o nàusees, entre d'altres.
Sis gots d'aigua, dues peces de fruita i dues verdures és el que els experts en nutrició recomanen consumir diàriament. El més important? La hidratació constant. "L'aigua és indispensable i imprescindible", explica la dietista. I encara més amb les altes temperatures.
Un consell, tenir aigua sempre a l'abast o fruita per menjar entre àpats. Menjar aliments de temporada és clau perquè ens aporten el que ara mateix, amb la calor, el nostre cos necessita: hidratació i antioxidants. Un exemple d'aquests podria ser "el meló, la síndria o el cogombre". Aliments que com indica Durich "contenen més d'un 90% d'aigua." Altres alternatives són la llet, altres begudes vegetals, l'orxata, el cafè (sense abusar-ne), la kombutxa, els sucs fets a casa o els batuts.
Escoltar el nostre cos és primordial. Una orina massa fosca o tenir la boca seca són senyals clars de deshidratació. "Podríem sentir problemes com nàusees, mal de cap, confusió mental o cansament i a vegades això és perquè la gent està mal hidratada"
Consumir menys sal i substituir-ho per espècies o herbes aromàtiques, disminuir la ingesta d'aliments processats, fregits, carns i el consum d'alcohol també ajuda a tenir una millor digestió.
A l'estiu, és habitual l'abús de dietes restrictives i saltar-se àpats, el que pot afectar negativament si s'allarga en el temps. Tal com exposa la dietista aquest tiups d'alimentació pot comportar "conseqüències, ja que fan que tinguem una mancança de moltes vitamines i minerals."
L'objectiu, com sempre, és trobar l'equilibri.
Informa: Karen Gacusana
Imatges: Sergi Linares - Arxiu RTVA