Allau de trucades de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies desorientades buscant ajuda

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Allau de trucades de persones que pateixen problemes de salut mental i les seves famílies desorientades a l'hora de buscar ajuda. Un escenari preocupant segons les associacions, que reclamen més acompanyament i coordinació entre les administracions. Precisament la representant de les Nacions Unides, que ha estat de visita al Principat, destaca la necessitat de definir bé els circuits i les ajudes.

Les associacions que treballen amb persones que pateixen problemes de salut mental i les seves famílies han detectat un increment molt important de trucades en els darrers mesos demanant ajuda. En el cas de Projecte Vida, entitat especialitzada en matèria d'addiccions, ressalten que molts dels familiars que els contacten tenen un jove que pateix aquesta patologia, essent una problemàtica que està creixent entre el col·lectiu. Així ho puntualitza la tresorera de Projecte Vida, Meritxell Cassi:

"De tenir 10 famílies i uns 10 casos en primera persona, hem passat a una trentena de famílies en un mes i mig i en primera persona rebem trucades cada dia demanant ajut."
Meritxell Cassi, tresorera de Projecte Vida

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació en defensa del jovent en risc d'Andorra, Sandra Cano, apunta quina és la seva funció:

"La nostra tasca no és de fer acompanyament, sinó fer campanyes de visibilització i prevenció, però les famílies estan desbordades i és per una manca d'acompanyament i per manca d'informació d'on han d'anar i les portes que han de tocar."
Sandra Cano, presidenta de l'Associació en defensa del jovent en risc d'Andorra

Una coordinació que és imprescindible i així ho apunta la representant de l'ONU que aquesta setmana ha estat de visita al Principat i s'ha reunit també amb les associacions, amb qui comparteix la necessitat que els joves amb problemes de salut mental es puguin tractar aquí i no hagin de marxar a foraNajat Maalla M'jid opina que és molt important "clarificar els circuits, sinó ja pots obrir tots els protocols del món que no aniran enlloc. El primer és clarificar el circuit per als infants i la població". En aquest sentit, destaca que han de saber quan es tingui un problema "a qui s'han de dirigir. I després com es continua el servei i qui n'està al càrrec. És molt important definir els serveis i qui és el responsable d'oferir-los".

Des del Govern ressalten que la salut mental és una gran prioritat i expliquen que estan acabant de seleccionar la persona que precisament faria la coordinació entre els diferents agents implicats al voltant del desplegament progressiu del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions (PISMA). Una forta i llarga reivindicació per part del teixit associatiu, que també reclama més concreció a l'hora d'oferir ajuda i que no es tendeixi a derivar-ho tot a Afers Socials, sobretot en casos d'addiccions, per fer més seguiment. 

Cassi creu que s'hauria de potenciar més la gestió a través de videoconferències o via telemàtica per fer-ne un seguiment més acurat. "Per prescripció mèdica moltes vegades et diuen que les persones afectades per una addicció surtin de l'entorn, que marxin a Barcelona a estudiar, però resulta que la Unitat de Conductes Addictives (UCA) no pot rebre tractaments de forma online. Aleshores aquests joves es queden sense cap recurs del país per poder seguir amb aquest acompanyament".

Per aconseguir-ho, Cassi també planteja que l'UCA pugui fer derivacions perquè l'acompanyament es faci, per exemple, des d'algun Centre d'Atenció Primària de la ciutat a on vagi el jove. També reivindica que es consideri l'addicció com una malaltia de salut mental i que no s'estigmatitzi, un problema que moltes vegades ve per part de les mateixes administracions.

Amb tot, les entitats reivindiquen un suport més important i constant per evitar que les persones afectades i el seu entorn se sentin desemparats. Creuen així que el treball en equip, també amb les administracions, és essencial.

Informa: Laura Cugat-Ariadna Guiu 
Imatges: Nil Forcada-Pau Bonastre

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.