Els alts càrrecs de l'administració també hauran de declarar el seu patrimoni
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La proposició de llei de transparència i accés a la informació pública s'estendrà més enllà dels càrrecs electes. Això vol dir que els directius de les parapúbliques, els membres del Tribunal Constitucional o el raonador del ciutadà, per exemple, estaran obligats a presentar la declaració de béns. Així ho recull el text final dels tres grups parlamentaris que formen part del Govern.
A banda dels representants públics del Consell General, el Govern i els comuns, també els màxims càrrecs directius dels organismes públics, de les parapúbliques i de les societats públiques; els membres del Tribunal Constitucional, el president i membres del Consell Superior de la Justícia i el raonador del ciutadà hauran de fer la declaració patrimonial en un termini de tres mesos després d'accedir al càrrec i un cop hagin deixat les seves funcions.
A més, el Tribunal de Comptes tindrà potestat per fiscalitzar les possibles variacions patrimonials. Una obligació que també s'estén als partits polítics. La consellera general del grup parlamentari liberal, Eva López, ha explicat que "la intenció d'aquesta llei és verificar, no només el patrimoni de les persones que han accedit a un càrrec públic, sinó verificar que no existeixi un increment del seu patrimoni". "Si existeix aquesta variació, dins la fiscalització per part del Tribunal de Comptes, aquest haurà d'acudir a la fiscalia per tal d'investigar els possibles indicis de delicte", ha afegit.
Tot i que hi ha algunes limitacions i també condicionants en els casos d'informació sensible, com les dades personals, el text final de la proposició de llei també fixa que qualsevol ciutadà que demani accedir a la informació pública no haurà de motivar la seva demanda. "El que sí que haurà de fer l'administració, en cas que denegui l'accés total o parcial per part d'aquest ciutadà a la documentació, és motivar el perquè li denega l'accés", ha indicat la consellera del grup parlamentari demòcrata, Maria Martisella.
El Govern també podrà declarar d'ofici informació reservada d'Estat, quan aquesta pugui afectar els seus interessos. Si se'ls denega una resolució, els ciutadans podran interposar recurs a la Comissió d'Accés i Avaluació de la Documentació, organisme de nova creació. La publicitat activa o informació rellevant d'organismes és l'altra qüestió que recull el text que els tres grups parlamentaris que donen suport a l'executiu entraran a tràmit a final d'aquest mes.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Vicente Bellot