AMIDA es mostra preocupada per l'augment de casos de malalties mentals en menors d'edat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Prop de 200 persones van ser reconegudes amb una discapacitat l'any passat. Destacava sobretot la discapacitat física, seguida de la intel·lectual i psíquica. Els reconeixements han anat augmentant els darrers anys.
El 2022 es va tancar amb la xifra més alta dels darrers cinc anys de persones amb diversitat funcional reconegudes per la Conava, la comissió nacional de valoració. En van ser 181, un 34% més que el 2021 i un 63% més que el 2018.
Són xifres que poden portar a engany, segons l'Associació de Persones amb Discapacitat Funcional, que creu que es tracta d'un endarreriment de la detecció. És a dir, no hi ha més persones amb discapacitat, sinó que durant el 2022 se'n van diagnosticar més. Segons la presidenta d'AMIDA, Agustina Grandvallet, el tema de les valoracions "anava una mica retardat".
Els tipus de discapacitat de les persones reconegudes han canviat força. Fa dos anys predominaven les intel·lectuals i psíquiques, mentre que l'any passat eren les físiques amb una cinquantena de persones. També es palesa un creixement dels usuaris diagnosticats amb malaltia mental. En aquest aspecte, qui preocupa són els menors d'edat. "La salut mental és una cosa que potser fins ara no li havíem donat tanta importància i anirà a més", detalla Grandvallet.
Si ens fixem en el perfil d'aquests usuaris, més de la meitat són homes i persones solteres. La majoria amb nacionalitat andorrana, seguit dels espanyols i els portuguesos.
Informa: Redacció
Locució: Maria Vilariño