Amnistia Internacional demana que es legalitzi l'avortament 

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Amnistia Internacional denunciava en el darrer informe anual la situació de l'avortament a Andorra. Ara, l'executiu anuncia que aquesta legislatura s'espera avançar en la seva despenalització. Però que s'eximeixi de responsabilitat penal, no vol dir que es pugui avortar al país. Des de l'entitat consideren que ha arribat el moment d'Andorra perquè faci aquest pas.

La coordinadora d'Amnistia Internacional de Catalunya, Adriana Ribas, és clara en aquest aspecte. "L'avortament segur i lliure ha de ser accessible allà on vius".

També a Andorra perquè així ho han demanat al carrer, on s'han mostrat pancartes com "No demanem, exigim els nostres drets". I ara és Amnistia Internacional. 

"Sens dubte Andorra, en el seu context europeu, està molt sola. Només té a Malta. Toca fer un pas endavant i adaptar-se a les noves realitats."
Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya

Tot i que l'executiu treballa per la despenalització, el cap de Govern, Xavier Espot, ho va deixar clar. "Hem de ser molt clars i molt francs. A Andorra no es podrà avortar si volem mantenir el nostre sistema institucional".

Situació que aboca de nou les dones a haver de fer quilòmetres per tenir coberts els drets sexuals i reproductius. Ribas creu que "portar les dones a haver de viatjar les trasllada a una responsabilitat que no hauria de ser seva."

Ja hi ha forces parlamentaries que van en la línia de la legalització. Com és el cas de Concòrdia, on el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, va definir l'avortament com una gran vergonya internacional. "Moltes de les persones que coneixen el nostre país és que és el país més conservador d'Europa quant a les seves pràctiques respecte l'avortament i és una gran vergonya internacional."

I que reclamen que l'arquitectura institucional no condicioni. La presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, va considerar que això "no pot interferir en la sobirania del poble andorrà per prendre decisions. Em refereixo concretament amb l'avortament."

Sobretot, des d'Amnistia Internacional volen deixar clar:

"Allà on no es pot avortar, no hi ha més avortament. El que hi ha son més avortaments insegurs" (Acabar amb la imatge del cartell "Ni una menys per avortaments clandestins."
Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya

Imatges: Ricard Tenza - Pere Besolí - Albert Refart
Informa: Ariadna Guiu Vila

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.