L'ampliació dels judicis ràpids a casos més greus ha estat un èxit
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'ampliació de les ordenances penals, els anomenats judicis ràpids, als casos més greus ha estat un èxit. Ha permès reduir el nombre de presos provisionals. Així ho constata la nova ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, que ha avançat que vol seguir per aquest camí. El president del Consell Superior de la Justícia assegura que el pla de xoc, que hauria de resoldre el retard a la institució, podria estar enllestit abans d'acabar l'any.
Una de les mesures per aconseguir millorar els processos judicials, l'ampliació de les ordenances penals en els casos més greus, sembla haver funcionat força bé. Ester Molné ha dit que es vol seguir facilitant que hi hagi més judicis ràpids. També canviar el codi de procediment penal perquè hi hagi més agilitat. Molné ha destacat que el nou funcionament "permet tenir en uns terminis molt ràpids una sentència" i en consqüència "permet agilitar i al mateix temps, fa que a la pressó hi hagi molts menys presos preventius".
Enric Casadevall ha explicat que hi ha tres fiscals en pràctiques i que quan comencin a exercir, la plantilla de la fiscalia estarà al complet. També es volen cobrir abans que acabi l'any dues places de secretaris judicials i dotze d'oficials. Si s'aconseguís, el pla de xoc per agilitar la justícia s'haurà completat. I es podrà evitar casos que s'eternitzen com l'afer del túnel dels Dos Valires, que encara no ha arribat a la fase de vista oral."Si comparem amb països de fora també hi ha afers que tarden molt. És complicat. Jo entenc que el que ha de fer una sentència, abans de decidir blanc o negre, s'ha de mirar molt bé", ha afirmat Casadevall.
Al setembre s'hauria de renovar el càrrec de fiscal general i el Govern estudia els perfils més adequats. Igualment al novembre s'ha de fer el mateix al Consell Superior de la Justícia.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Fernando Montero