L'anàlisi: com l'entorn digital canvia els hàbits i tendències de lectura entre els joves

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L’última enquesta sobre hàbits de lectura del Govern d’Andorra treu a la llum la pèrdua del gust per llegir llibres.

Un 49% reconeix que no li agrada massa llegir i afegeix que requereix esforç i concentració. Els joves prefereixen l’oci digital: consultars continguts musicals i audiovisuals, jugar o xatejar.

L’entorn virtual agafa força

Si bé hi ha un 43% que els agrada llegir llibres i un 21,5% còmics, hi ha un percentatge molt alt de consum lectiu digital.

Dels joves enquestats, un 84% diu que sovint consulta les xarxes socials i un 44% que llegeix pàgines web, blogs o fòrums.

Dels que llegeixen per plaer destaca un 36% que que durant el curs ha llegit de 2 a 5 llibres; un 15% de 6 a 10 i només un 14% superen la xifra.

Whattpad, Una aplicació d'èxit

Enmig d’aquest panorama sorgeix una aplicació d’èxit entre els joves a la xarxa. Es diu Whattpad i està pensada per a aquells que tenen entre 13 i 30 anys.

S'hi poden compartir novel·les que escriuen els mateixos joves. El fenomen té tant d'èxit que algunes arriben als milions de seguidors i després acabaran arribant a les llibreries i, fins i tot, es convertiran en sèries per a plataformes.

Preferències a les llibreries

Nadal és una de les èpoques més fortes a les llibreries amb vendes que doblen les de Sant Jordi. És aquí on esbrinem quines són les preferències dels joves. Una, el còmic manga, diu la venedora de Llibres i Idees, Renata Gonçalves, que ha multiplicat per quatre les peticions.

Els joves, sobretot elles, trien la fantasia i el romanticisme. Per sobre de tot, lectures que parlen el seu llenguatge. Aquí apareix el fenomen Whattpad, l'app per a joves de 13 a 30 anys que permet afinar en els gustos d'aquest sector. Uns escriuen i altres l'utilitzen per llegir i compartir gustos. 

I el seu èxit no acaba aquí. Les plataformes de continguts audiovisuals estan molt pendents dels seus resultats. La setmana passada es va estrenar 'Anónima', escrita per Wendy Mora, una jove mexicana. Se centra en dos adolescents que es coneixen a través d'un missatge equivocat . Abans, d'altres i que potser els sonaran més, han seguit el mateix camí. És el cas de 'Culpa mia', a Netflix, o 'After', diu Gonçalves.

Això sí, diuen que els llibres i les adaptacions audiovisuals no són mai igual així que motiu de més per entretenir-se entre pàgines de l'original.

Informa: Rosa Albech 
Imatges: Pere Besolí - Sergi Linares

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.