Per què s'han produït diversos terratrèmols en pocs mesos i com ho ha viscut la població?
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Andorra s'ha despertat sorpresa per un terratrèmol d'una magnitud de 3,8, el més fort dels darrers que s'han pogut notar al país.
Els bombers han rebut diverses trucades, però no tenen constància de cap dany material ni personal. Tot i això, els experts sí que apunten que pot haver-hi alguna petita afectació a edificis que siguin vulnerables, per exemple, bordes i cases antigues.
Des d'Andorra Recerca i Innovació expliquen que els terratrèmols són fruit de l'energia que s'allibera pel moviment de les plaques tectòniques. I precisament ens trobem en una zona sísmicament moderada ubicada al Pirineu.
Els experts estudien ara mateix si aquesta successió de terratrèmols en un període breu de temps es deu a una crisi sísmica. La investigadora Natàlia Gallego explica que una crisi sísmica vol dir "que tota l'energia no s'ha alliberat de cop, sinó que ho fa al llarg del temps a través d'aquesta successió de sismes durant mesos o, fins i tot, més d'un any". Recorda que aquest fenomen ja es va produir als anys 70 amb epicentre a Andorra i amb més intensitat (5-6).
Segons Andorra Recerca i Innovació, en aquest cas el terratrèmol ha estat fortament percebut i la intensitat es troba entre 4 i 5. Per acabar d'afinar aquest paràmetre, demanen a les persones que ho hagin sentit que omplin l'enquesta sísmica del seu portal web.
Com ha viscut la població el terratrèmol?
"Em pensava que era una pedra que em queia a l'habitació i des de llavors no he dormit en tota la nit", ha explicat una dona. "He sentit un tremolor i m'he agafat a la meva parella pensant que queia la casa", ens deia una jove. Altres han vist com "les copes es movien" i "tot tremolava". Hi ha qui diu haver-se espantat molt. Fins i tot, confessen, "hem caigut del llit". El terratrèmol ha impressionat tothom qui ho ha notat. Alguns al principi han atribuït la sacsejada al vent, altres pensaven que es tractava "d'una explosió de gas".
Mesures de prevenció
Des de protecció civil i Andorra Recerca i Innovació recorden que és molt important tenir present les mesures de prevenció en cas de patir un terratrèmol. Si s'està dins un edifici, ressalten que el primer que cal és protegir-se el cap, per exemple, posant-nos sota una taula. És important no sortir de seguida i esperar que la sacsejada s'aturi. Un cop hagi passat, ja es podria sortir de l'edifici i buscar espais oberts.
Els experts afirmen que no és freqüent que es donin episodis tan seguits, però transmeten un missatge de calma perquè les magnituds registrades no han de provocar danys sobre el terreny.
D'ara endavant pot haver-hi rèpliques de més o menys magnitud que les que hem tingut, però els investigadors subratllen que aquesta mena de fenòmens no es poden preveure.
Informa: Laura Cugat-Rosa Alberch
Imatges: Andreij Cristancho-Anna Romagosa
Grafisme: Alberto Rodríguez